Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Három és fél hónappal az IMF-fel való kapcsolatok újrafelvételének bejelentése után még a hivatalos tárgyalások megkezdéséről sem született megállapodás. A GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint Magyarország elmúlt hónapokban kedvezőbbé vált pénzügyi megítélése szertefoszlik, ha a magyar tárgyalási készség hangsúlyozását nem követi az IMF és az EU által meghatározott előfeltételek teljesítése. A kutatók szerint bár a 2012. eleji, pénzpiaci finanszírozási krízissel fenyegető helyzethez képest februárban javult a helyzet, egyelőre nem látszik az a fordulat, ami pedig elengedhetetlen lenne az európai piacgazdaságokban szokásos jogbiztonság helyreállításához és a költségvetési folyamatok tartós kiigazításához.

Az EU kritikáival, sőt kötelezettségszegési eljárásaival kapcsolatos értetlenség, az eddigi gazdaságpolitikával való folytonosság hangsúlyozása, az egyeztetések nélküli rögtönzések változatlan gyakorlata − a felsőoktatási keretszámoktól az árfolyamgát egy évvel való meghosszabbításáig − kétségeket támaszt a nemzetközi intézményekkel való gyors megegyezésre való törekvés őszinteségével kapcsolatban − vélik a kutatók. Az MNB függetlensége melletti kormányzati kiállás bizalomnövelő hatását kioltja a monetáris tanács régi és új tagjai között nyilvánvalóvá vált megosztottság. Az IMF-tárgyalások megkezdésének elhúzódása újabb sokkot okozhat Magyarország pénzügyi megítélésében. A megállapodásnak továbbra sincs alternatívája, az időhúzás csak elmélyíti a krízist.

Tavaly a strukturális deficit a GDP 6 százaléka körül lehetett, ennek leszorítása magyarázza a 2012-es szigorításokat. A költségvetési tartalékok már nagyrészt "megpántlikázottak", ugyanakkor számos elígérkezésnek (egészségügyi béremelés, BKV) nem látszik a fedezete. A 2012-re tervezett 2,5 százalékos áht-hiány elérése valószínűtlen a GKI szerint. Ugyanakkor a kormányra nagy nyomás nehezedik, hogy a hivatalosan még mindig nem várt visszaesés esetén is 3 százalék alatt maradjon a deficit. Ehhez többszöri, az év egészében 200−300 milliárd forintos korrekciókra lesz szükség.

Prognózis 2012-re (előző év=100)
GDP98,5
Ipari termelés105,0
Beruházások96,0
Kiskerforgalom97,5
Kivitel110,0
Behozatal108,0
Külkermérleg egyenlege (Mrd euró)9,0
Áht hiánya (pénzforgalmi, Mrd Ft)750,0
Bruttó átlagkereset103,2
Fogyasztói árak105,0
Munkanélküliségi ráta (%)10,8
Forrás: GKI