IMF-tárgyalások: a héten szinte minden eldőlhet

A magyar tárgyalódelegáció a hét közepéig megküldi a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottságnak a magyar kormány alternatív tárgyalási javaslatát - nyilatkozta Varga Mihály, az IMF/EU-tárgyalásokért felelős miniszter az MTI-nek vasárnap.
NAPI, MTI, 2012. szeptember 16. vasárnap, 17:28
Fotó: Napi.hu

Varga Mihály úgy fogalmazott: "Lényegében az utolsó szakaszához érkezett annak az alternatív tárgyjavaslatnak az elkészítése, amelyet a kormány a tárgyalásokhoz alakított ki. Ennek a kidolgozása hamarosan befejeződik, és a jövő hét közepéig az ezt tartalmazó levelet megküldjük az IMF-nek és az Európai Bizottságnak". Mint mondta, a kormány ennek az anyagnak az elküldésével válaszolni kíván azokra a felvetésekre, amelyeket a júliusi tárgyalások után az IMF és az Európai Bizottság delegációja készített. "Ezzel a levéllel is szeretnénk jelezni, hogy a magyar kormány készen áll a tárgyalások folytatására" - tette hozzá.

A miniszter a javaslatcsomag konkrét elemeire vonatkozóan nem kívánt nyilatkozni, de leszögezte, az nem tartalmaz a nyugdíjak vagy jövedelmek csökkentésére vonatkozó terveket, és a kormány nem támogatna új ingatlanadó elfogadására vonatkozó javaslatot sem.

Eltérő javaslatok

Varga Mihály tájékoztatása szerint a levélben figyelembe veszik azokat az "előrejelzéseket", amelyeket a makrogazdasági és pénzügyi stabilitás fenntartása, valamint egy erőteljesebb növekedés alapjainak megteremtése érdekében tett a szervezet, de a tárgyalási javaslataik eltérnek az IMF konkrét feltevéseitől.

"Mi a tárgyalási csomagunkban a sárvári frakcióülés felhatalmazása alapján hozott döntéseket összegezzük, és javaslataink is a frakció által megfogalmazott megoldási irányokat képviselik majd" - fogalmazott a miniszter . Hozzátette: a levélben kitérnek arra is, hogy a kormány továbbra is elővigyázatossági hitelkeret elkészítését tartaná fontosnak.

"A finanszírozásunkat egyelőre megoldottnak látjuk", de ilyenkor annak ára, vagyis a kamat a kérdés - mondta Varga Mihály, aki kijelentette, hogy éppen az adósságszolgálat magas ára miatt akar a kormány megállapodni a nemzetközi hitelezőkkel. Az IMF és a bizottság szakértőinek felvetéseire reagálva elmondta, hogy a kormány és a nemzetközi szervezetek helyzetmegítélésében vannak hasonló elemek, így az, hogy a külső, főleg az európai gazdaság növekedési kilátásainak romlására utaló adatok kockázatot jelentenek. "Ezért fontosak lesznek a 2012 második félévi gazdasági adatok, hiszen ezek befolyásolhatják azt, hogy 2013-ra és 2014-re milyen kilátásaink lesznek" - tette hozzá.

További hasonlóan megítélt elemnek nevezte azt, hogy fontos az adósság kockázatának mérséklése mind az állami, mind a magánszektorban, illetve azt, hogy a növekedést kockáztató folyamatnak látják a külföldi bankok hitelszűkítését.

Dialógust folytatunk

Varga Mihály utalt Gerry Rice, az IMF külkapcsolatokért felelős igazgatójának csütörtöki mondataira is, amelyek szerint a tárgyalások folyamatban vannak, és elmondta: "mi is úgy érezzük, hogy ez egy dialógus". "Ez a levél felgyorsíthatja ezt a folyamatot. Amint ez a levél a jövő héten elment, attól kezdve lényegébe az IMF-en és az Európai Bizottságon múlik, hogy mikor tudjuk a megkezdett tárgyalásokat folytatni" - tette hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök szeptember hatodikán a Facebook-oldalán közzétett videóüzenetben jelentette be, hogy a kormány, a Fidesz-KDNP-frakció felhatalmazása alapján, alternatív tárgyalási javaslatot dolgoz ki az IMF/EU hiteltárgyalásokra. A miniszterelnök egyben visszautasította azokat a kölcsönfeltételeket, amelyek a Magyar Nemzetben megjelentek.

"Ezen az áron, így nem" kell biztonsági, pénzügyi garancia a nemzetközi szervezetektől - fogalmazott akkor a miniszterelnök, utalva arra, hogy az IMF a nyugdíjak csökkentését, a bürokrácia leépítését, a bankadó megszüntetését és a bankoknak juttatandó pénzösszegeket kérte a magyar tárgyalódelegációnak átadott levélben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2012.09.16 19:41

A rózsaszín inges Cséfalvay már márciust is mondott, meg júniust is - mindig igazat mondanak ezek a fiúk, mert Ők Az IgazMondók!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2012.09.16 19:33

vagyis elküldjük a belföldi polfogyasztókkal megetetett fairy tale book -ot postán.

A tündérmesegyűjteményre az első kiszivárgó IMF reakciók előtt, lehet kéne még valami devizát vennem majd...

1. "továbbra is elővigyázatossági hitelkeret elkészítését " már tavaly év végén is mondták, hogy ezt nem kapunk.

2. ""Továbbra is a 2013-as költségvetés makrogazdasági pályáját tartjuk" "

Ebben volt jövőre az 1,6% os GDP növekedés ? ;-)

3. ""Ezért fontosak lesznek a 2012 második félévi gazdasági adatok, hiszen ezek befolyásolhatják azt, hogy 2013-ra és 2014-re milyen kilátásaink lesznek""

Varga Mihály felkészült tapasztalt közgazdász, pénzügyi szakember. Szvsz pontosan tudja, hogy az új MT hatályba lépése utáni I. negyedév végére meglódulnak a létszámleépítések (munkanélküliség), tovább csökkennek a bérek (csökken a fogyasztás), és az amcsi dollár jelenlegi leöntése miatt elszabadulnak a nyersanyag- kaja- árak.

"A miniszter a javaslatcsomag konkrét elemeire vonatkozóan nem kívánt nyilatkozni"

Majd az IMFtől úgyis kiszivárogtatják ha kapitális baromságokat tartalmaz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html