IMF: a megszorítások miatt borulhat az Orbán-csomag

A legsérülékenyebb, legszegényebb rétegeket érinti majd nagyon súlyosan a Széll Kálmán terv, és ez olyan kockázatokat hordoz, amelyek az egész terv megvalósíthatóságát alááshatják - mondta a Hírszerzőnek adott interjújában Irina Ivascsenko.
NAPI, 2011. július 4. hétfő, 09:20
Fotó: Napi.hu

Az idei költségvetés elfogadása előtt az IMF és a kormány számos kérdésben nem ugyanúgy gondolkodott, de az azóta bekövetkezett változásokat üdvözölni tudjuk - mondta Ivascsenko, aki szerint a kormány 180 fokos fordulatot hajtott végre a Széll Kálmán tervvel. AZ IMF ugyanakkor nem osztja a kormány optimista növekedési prognózisait, hiszen nemhogy a "dinamikus", de még a "konzervatív" (3 százalékos) növekedési pályától is elmaradó GDP-bővülést vár: idén 2,6, jövőre 2,5 százalékos lehet a gazdasági növekedés.

Ivascsenko a kormány munkahely-bővítési terveivel kapcsolatban annyit mondott, hogy a fő munkahelyteremtőnek a magánszférának kell lennie, ám az elmúlt években az előrejelzések szerint az állam lesz az. Az IMF helyi vezetője nemzetközi példákat említett, amelyek a foglalkoztatást javítják. Például a differenciált minimálbért, ami egyes régiókban eltérhet.
A rendeletileg előírt béremelés tervét Ivascsenko nem kívánta kommentálni, ám annyit megjegyzett, hogy a munkaerőpiacnak hosszú távon a rugalmas bérpolitika tesz jót. Amennyiben a bérek gyors növelésére vannak kényszerítve a vállalkozók, könnyen lehet, hogy elbocsátásokkal reagálnak majd.

Az IMF legfrissebb jelentése több helyen kritizálja a Széll Kálmán tervet. Ezek közül Ivascsenko egyet emelet ki, az intézkedések fenntarthatóságát, mivel éppen a legsérülékenyebb rétegeket érintik. "Miközben teljes mértékben támogatjuk az aktivitási ráta növelésére vonatkozó célt, néhány intézkedés, mint például a jóléti kiadások csökkentése vagy az adóreform, a legalacsonyabb jövedelmű csoportokat érinti majd. Ez társadalmi feszültségeket kelthet, ami a program megvalósítását is nehezítheti, hiszen ha szociális feszültségek vannak, lehet, hogy a tervezett intézkedéseket is módosítani kell."

Ivascsenko a kormány néhány konkrét intézkedése kapcsán megjegyezte: a jóléti kiadásokat az általános csökkentés helyett célzottabbá kellene tenni. Arra a kérdésre, hogy az IMF-et a laikus választó úgy ismeri, mint azt a szervezetet, amelyik állandóan a szociális kiadások csökkentését mantrázza, így felelt: "El tudom képzelni, hogy az embereknek miért van ilyen véleménye az IMF-ről, de ez nem igaz. Sosem azért vagyunk egy országban, mert annak éppen pörög a gazdasága, és minden rendben van, hanem azért, mert rossz a helyzet. És nem hajtogatjuk a kiadások csökkentését minden esetben, csak akkor, ha olyan probléma áll fenn, amelynek megoldása költségvetési szerkezeti átalakítást kíván - például Magyarországon legfőbb sérülékenységi forrása a nagyon magas államadósság."

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

GELI, 2011.07.05 12:37

@pro libertate: természetesen senki sem pazarolhat, főleg nem többet, mint az előző kormány...nem is történik ilyen...ezeket te állítod be pazarlásnak...
ezért írtam, hogy miért papolsz pazarlásról..
a szövegértésről: a kérdés arra vonatkozott, hogy hol éltél eddig, biciklibelsőben?? (tehát neked vannak szövegértési gondjaid)és azért kérdeztem, mert megint más szemében a szálkát is, "sajátodéban" a gerendát se látod meg... azaz: megint a múlt pazarló politikáját feledve szeretnéd azt sugallni, h a jelenlegi kormány pazarlóbb, rosszabb, átláthatatlanabb... és ezzel nem értek 1-et.
valójában az általam kritizált hozzászólásod eleje egy az egyben olyan, mint ha maga mesterházi vagy valamelyik pártnyekenyóka írta volna, te meg bemásoltad... erre utaltam, hogy köze sincs az ivascsenkó-s imf-es cikkhez...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2011.07.05 00:03

@GELI:
Ezt az igényesen kimunkált, tisztán közgazdasági jellegű hozzászólásodat melyik cikkhez szántad? Nekem úgy tűnik, hogy a fenti cikk a széllkálmán-tervről (ezáltal a kormány gazdaságpolitikájáról) és az imf-ről szól... Te nem úgy látod? Melyik, általam felvetett gondolat nem tűnik számodra ideillőnek?
Ugye-ugye, már megint az a fránya szövegértés... (El ne kenődj! Fletózásban nagyon csúcs vagy!)

Ha a pazarlást, stb. kérdésnek szántad: mondtam már, inkább keresgélj önállóan, nem ambícióm a tanításod.

Ami pedig a másik oldalt illeti: tegyük fel, hogy pl. fletó meghirdetett egy 250 milliárdos takarékossági programot, és közben (ezzel nyilvánvalóan szembe menve) hozott egy kormányhatározatot 12 mrd "tavalyi" pénz elköltéséről ... hogy a bóvli kategória szélére sodorta az állampapírok hitelminősítését ... hogy rendszeresen (valamelyik héten kétszer is) módosítgatta a költségvetést ... hogy lehetővé tette, hogy a miniszterek a ktgvetési tv-től függetlenül, saját belátásuk szerint átcsoportosítgassák a pénzeket ... hogy 510 milliárdot költött állami pénzből saját gazdasági befolyásának erősítésére ... hogy 1 milliárdot költött díszkivilágításra, miközben megszorított és takarékosságról papolt ... (csak azért nem folytatom, mert iszonyatosan untat).
Szóval, tegyük fel, mindezt elkövette (ahogy, mint tudjuk, ezeket éppen nem).
SZERINTED EZ FELHATALMAZ BÁRKIT ARRA, HOGY UGYANEZEKET MEGTEGYE?
Tényleg azt hiszed, hogy ha a fideszpropaganda szerint fletóék valamit eltoltak, akkor ez alapján a fidesz kétszer annyit eltolhat?

Nos, ha nagyon keresnéd, megtalálhatnád akkori hozzászólásaimat. De ez jelenleg semmilyen jelentőséggel sem bír. Csak azok számára, akik munkaadóik nyilvánvaló szarvashibáit a másikra mutogatással igyekeznek leplezni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Drazsen, 2011.07.04 23:51

@GELI: Pedig bizony "pro libertate" pont ehhez a témához szólt. Valóban olyan tervet hoztak össze, ami első ránézésre az IMF-nek is tetszik. KIADÁSCCSÖKKENTÉS !!! Ez a bűvös szó. De az az IMF.nél is kiverte a biztosítékot, hogy ezt teljes egészében a legrászorultbb rétegeken akarják megspórolni. Pedig az IMF sem a nagy szociális érzékenységéről híres, de erre azért ők is felkpaták a fejüket, hogy a legmagasabb keresetű 10% semmit sem vállal az ország bajaiból.
A másik dolog a feketegazdaság. Ennek feltárása, megadóztatása valóban sok problémát megoldana. De azért lássuk be, ez nem az utóbbi egy év problémája. Ez 1991 óta hízott, minden kormány hangoztatta, hogy ez ellen kell tenni valamit, mindenkiki valakire várt, bárki tehetett volna valamit, de végül a szólamokon kívül senki nem tett semmit. Pedig egyszerű lenne, de valahogy senkinek nem állt érdekében ennek keresztülvitele. Vajon miért nem ???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

GELI, 2011.07.04 23:34

@pro libertate: VÉGRE :) végre kitört belőled a pártpolitikai szónoklat! Marhajól csinálod...mintha írnák neked :) megint visszatértél szanyitibibe... :) már kezdtem azt hinni, hogy fejlődőképes vagy, de megint kimutattad a fogad fehérjét...hm, azaz a "pártod vörösét" :)
papolsz a pazarlásról... szakadékról...átláthatatlanságról...basszus, az elmúlt 8 évben a fletó meg gordonka alatt hol éltél??? kíváncsi lennék azokra a szónoklataidra...idézd már magad, légyszíííí...
amúgy megint marhára semmi köze a hozzászólásodnak a cikkhez...meg a valósághoz sem...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2011.07.04 19:08

Miután nagyjából 3/4 év alatt tagadhatatlanná vált, hogy a matolcsy-féle "sajátos nemzeti út" a szakadékba vezet, valóban 180 fokos fordulatot hajtott végre a kormány - az ígéretek és célok, prioritások szintjén. Továbbra is nagy ütemben folyik az eladósodás, a költségvetés végképp átláthatatlanná vált, a kormányzati gazdálkodás kifejezetten pazarló.
A széllkálmán-tervet - úgy tűnik - kizárólag a nemzetközi pénzpiacok megnyugtatására szánták. A tervvel nem volt nehéz dolga a kormánynak: pontosan tudták, mit szeretne hallani a világnak az a része, amire nem kényszeríthető rá a "nemzeti" szemellenző. Lemásolták az IMF korábbi ajánlásait. Persze, mivel nem képesek rendszerként tekinteni a gazdaságra, így véletlenül sem sikerült jó irányba indulni: miután sikerült sok részre darabolni a társadalmat, minden rész a saját feje után indult, kiszámíthatatlan az eredő irány...

Egyébként július 1. volt az első kitűzött határidő, és több elemében nem sikerült teljesíteni a tervet.

Abban (is) igaza van Ivascsenkonak, hogy a társadalmi feszültség miatt zátonyra futhat bármiféle reform. Abban is, hogy a széllkálmán egyértelműen a gazdaság fékezését idézi elő. Már a századvég is kisebb növekedést vélelmez jövőre, mint idén... (Nyilván várható is hamarosan egy személycsere.)
Abban viszont alapvetően téved, hogy "Magyarország legfőbb sérülékenységi forrása a nagyon magas államadósság". Magyarország legfőbb sérülékenységi forrása ugyanis a jogsértéstől vagy a választók kisemmizésétől sem visszariadó, a gazdasághoz láthatóan semmit sem értő kormányzat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html