Az idei költségvetés elfogadása előtt az IMF és a kormány számos kérdésben nem ugyanúgy gondolkodott, de az azóta bekövetkezett változásokat üdvözölni tudjuk - mondta Ivascsenko, aki szerint a kormány 180 fokos fordulatot hajtott végre a Széll Kálmán tervvel. AZ IMF ugyanakkor nem osztja a kormány optimista növekedési prognózisait, hiszen nemhogy a "dinamikus", de még a "konzervatív" (3 százalékos) növekedési pályától is elmaradó GDP-bővülést vár: idén 2,6, jövőre 2,5 százalékos lehet a gazdasági növekedés.

Ivascsenko a kormány munkahely-bővítési terveivel kapcsolatban annyit mondott, hogy a fő munkahelyteremtőnek a magánszférának kell lennie, ám az elmúlt években az előrejelzések szerint az állam lesz az. Az IMF helyi vezetője nemzetközi példákat említett, amelyek a foglalkoztatást javítják. Például a differenciált minimálbért, ami egyes régiókban eltérhet.
A rendeletileg előírt béremelés tervét Ivascsenko nem kívánta kommentálni, ám annyit megjegyzett, hogy a munkaerőpiacnak hosszú távon a rugalmas bérpolitika tesz jót. Amennyiben a bérek gyors növelésére vannak kényszerítve a vállalkozók, könnyen lehet, hogy elbocsátásokkal reagálnak majd.

Az IMF legfrissebb jelentése több helyen kritizálja a Széll Kálmán tervet. Ezek közül Ivascsenko egyet emelet ki, az intézkedések fenntarthatóságát, mivel éppen a legsérülékenyebb rétegeket érintik. "Miközben teljes mértékben támogatjuk az aktivitási ráta növelésére vonatkozó célt, néhány intézkedés, mint például a jóléti kiadások csökkentése vagy az adóreform, a legalacsonyabb jövedelmű csoportokat érinti majd. Ez társadalmi feszültségeket kelthet, ami a program megvalósítását is nehezítheti, hiszen ha szociális feszültségek vannak, lehet, hogy a tervezett intézkedéseket is módosítani kell."

Ivascsenko a kormány néhány konkrét intézkedése kapcsán megjegyezte: a jóléti kiadásokat az általános csökkentés helyett célzottabbá kellene tenni. Arra a kérdésre, hogy az IMF-et a laikus választó úgy ismeri, mint azt a szervezetet, amelyik állandóan a szociális kiadások csökkentését mantrázza, így felelt: "El tudom képzelni, hogy az embereknek miért van ilyen véleménye az IMF-ről, de ez nem igaz. Sosem azért vagyunk egy országban, mert annak éppen pörög a gazdasága, és minden rendben van, hanem azért, mert rossz a helyzet. És nem hajtogatjuk a kiadások csökkentését minden esetben, csak akkor, ha olyan probléma áll fenn, amelynek megoldása költségvetési szerkezeti átalakítást kíván - például Magyarországon legfőbb sérülékenységi forrása a nagyon magas államadósság."