A második negyedévben lassulhat a globális gazdaság, de az év második felében ismét visszatér a lendület a Nemzetközi Valutaalap várakozásai szerint. Az Egyesült Államok gazdasága kissé csalódást keltő növekedést produkált az év első negyedévében, de az IMF szerint ez jórészt a japán cunami hatása a gazdasági összefonódások révén, illetve a kedvezőtlen időjárás és a nyersanyagárak emelkedése is szerepet játszott. Az ország gazdasági növekedési kilátásait 0,3 százalékponttal 2,5 százalékra rontotta a washingtoni székhelyű intézet. Nem meglepő módon Japánét is, 2,1 százalékponttal, -0,7 százalékra.

A Valutaalap áprilisi előrejelzésének felülvizsgálata után a globális gazdaság növekedési prognózisát is lefelé korrigálta kissé (0,1 százalékponttal, 4,3 százalékra).

Az eurózónában viszont a német és francia gazdaság húzóerejének köszönhetően az áprilisban vártnál magasabb lehet a teljes éves növekedés. A német gazdaság szárnyán pedig a tőle nagyban függő feltörekvő Európa is jobb növekedésre számíthat (a prognózis 0,4 százalékponttal jobb, 2 százalékos GDP-növekedés).