Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szándéklevéllel kapcsolatos értesülést korábban az amerikai Dow Jones amerikai hírügynökség röppentette fel, majd a tudósításnak a dokumentumra utaló címét később úgy módosította, hogy Magyarország és az IMF "valószínűleg körvonalazza egy hitelprogram feltételeit". A tárgyalások tartalmát mindkét fél szigorúan bizalmasan kezeli, s mint arra az IMF-vél felhívták a figyelmet, az állítólagos szándéklevélről szóló értesülés nem hivatalos forrásból származott. (A dokumentumot Moises Naim, a Carnegie Alapítvány vezető közgazdásza hozta szóba.)

Az MTI-hez szerdán eljuttatott közlemény megismételte az IMF korábbi álláspontját, miszerint Fellegi Tamás a magyar gazdaságpolitikáról nem hivatalos tárgyalásokat folytat a valutaalapnál Washingtonban; a látogatás "nem képezi részét a hivatalos tárgyalási folyamatnak", és egyelőre nem született döntés sem a valutaalap támogatta programról folytatandó tárgyalások megkezdéséről, sem azok időpontjáról.

Fellegi Tamás a tervek szerint csütörtökön, közép-európai idő szerint éjfél körül ad érdemi tájékoztatást az IMF-ben folytatott egyeztetéseiről, miután fogadta őt Christine Lagarde, a valutaalap vezérigazgatója. A tárca nélküli miniszter legmagasabb szintű tárgyalópartnere az IMF-nél eddig David Lipton, az IMF második számú vezetője volt. A washingtoni magyar nagykövetség tájékoztatása szerint Fellegi Tamás szerdán Reza Moghadammal, a Nemzetközi Valutaalap európai részlegének vezetőjével folytatja a magyar hitelfelvételről kezdett, nem hivatalos előkészítő megbeszéléseit.

A miniszter az amerikai külügyminisztériumban Jose W. Fernandezzel, a gazdasági ügyekben illetékes helyettes államtitkárral folytatott eszmecserét. Mivel az IMF és Magyarország között folytatott egyeztetés tartalmáról eddig semmifajta hivatalos tájékoztatás nem hangzott el, a CNBC televízió szerdán Budapesten Müller Andrást, a Portfolio.hu szerkesztőjét szólaltatta meg, aki szerint "jó esély van rá, hogy Magyarország megállapodjon az IMF-fel és az Európai Unióval."