IMF: több kell a magyar cél teljesüléséhez

A gazdaságpolitikának arra kell törekednie, hogy fenntartható módon haladjon előre a szükséges költségvetési konszolidációval, állítsa helyre a pénzügyi szektor szilárdságát, valamint hozzon létre egy üzletbarátabb környezetet és támogassa a strukturális reformok végrehajtását, építve az első Széll Kálmán Terv céljaira - áll a Nemzetközi Valutaalap budapesti tárgyalásait követően kiadott közleményében.
portfolio.hu, 2012. július 26. csütörtök, 19:30
Fotó: Napi.hu

Az IMF Magyarországon járt küldöttségének közleménye:

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége július 17-25. között Budapesten tartózkodott, hogy megbeszéléseket kezdjen a magyar hatóságok által kért IMF/EU programmal kapcsolatban. Az IMF küldöttsége szorosan együttműködött az Európai Bizottság missziójával és az Európai Központi Bank megfigyelőivel. A látogatás befejeződésével Thanos Arvanitis, az IMF küldöttségének vezetője az alábbi nyilatkozatot tette:

"A magyar gazdaság továbbra is számos, a magas állam- és külső adóssággal, a banki mérlegekben lévő feszültségekkel, a gyenge bizalommal és a magas kockázati prémiummal kapcsolatos, egymáshoz szorosan kötődő kihívással néz szembe. A nehéz külső és belső környezetben a reál GDP várhatóan visszaesik 2012-ben és csak mérsékelten növekszik 2013-ban. A jelenlegi cikluson túl, a historikusan alacsony magánberuházások és foglalkoztatási ráta is árnyalják a növekedési kilátásokat.

Rövid távon kulcsfontosságú kihívás a makrogazdasági és pénzügyi stabilitás fenntartása, és ezzel egyidőben egy robusztusabb növekedés alapjainak megteremtése, ami az életszínvonal javulásának szükséges feltétele. A gazdaságpolitikának ezért arra kell törekednie, hogy fenntartható módon haladjon előre a szükséges költségvetési konszolidációval, állítsa helyre a pénzügyi szektor szilárdságát, valamint hozzon létre egy üzletbarátabb környezetet és támogassa a strukturális reformok végrehajtását, építve az első Széll Kálmán Terv céljaira.

A hatóságok Konvergencia Programban lefektetett költségvetési célok iránti elkötelezettsége üdvözlendő. Ugyanakkor nagyobb hangsúlyt kell fektetni egy kiegyensúlyozottabb fiskális konszolidáció elérésére, ami ad hoc adóintézkedések helyett a kiadások racionalizálására irányul, miközben megfelelő támogatást biztosít a társadalom sebezhető csoportjai számára. Egy kisebb és hatékonyabb, erős és kiszámítható gazdaságpolitikával rendelkező állam kedvezőbb feltételeket teremtene a magánszektor által vezérelt növekedéshez és idővel csökkentené az adóterhelést. 2013-ban további intézkedésekre lesz szükség annak érdekében, hogy a kormány költségvetési hiánycélja elérhető legyen és az államadósság csökkenő pályára kerüljön.

Az infláció és a maginfláció közelmúltbeli megugrására és a tartósan magas kockázati prémiumra tekintettel a jelenleg folytatott monetáris politika továbbra is megfelelő. A hitelállomány csökkenése elsősorban a bankrendszer, a háztartások és a vállalati szektor strukturális kihívásait, valamint néhány közelmúltbeli gazdaságpolitikai intézkedés hatását tükrözi. Egy üzletbarátabb környezetben végrehajtott, a bankrendszer szilárdságát helyreállító reformok kulcsfontosságúak annak érdekében, hogy a bankok hozzájárulhassanak a gazdasági növekedés javulásához.

A magasabb és a társadalom szélesebb rétegei számára előnyökkel járó növekedés elérése a strukturális reformokra fektetett nagyobb hangsúlyt követel meg. A fókuszt a munkaerő-piaci aktivitás ösztönzését, a verseny erősítését, és a veszteséges állami tulajdonú vállalatok átalakítását (különösen a közlekedés terén) szolgáló intézkedésekre, valamint minden vállalat számára egyforma feltételeket biztosító szabályozásra kell helyezni.

Az IMF küldöttsége, az európai partnereivel együtt, konstruktív megbeszéléseket folytatott a hatóságokkal ezen területekről. A párbeszéd a jövőben folytatódni fog."

Üdvözlendő a magyar kormány elkötelezettsége a további pénzügyi konszolidáció iránt - írta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió delegációjával folytatott megbeszélésekről csütörtök este Brüsszelben kiadott közleményében az Európai Bizottság. Az uniós végrehajtó testület hozzátette: döntő fontosságú lépéseket igényel még az, hogy a konvergenciaprogram célkitűzéseit fenntartható és kiegyensúlyozott módon teljesítsék, miként azt az EU-tagországok pénzügyminiszteri tanácsa is ajánlotta. A brüsszeli közlemény arra is kitér, hogy az Európai Bizottság azt tervezi: az IMF-fel és az Európai Központi Bankkal együttműködve "a következő időszakban" folytatja a konstruktív tárgyalásokat a magyar féllel az említett témákról.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Borisz1106, 2012.07.27 13:46

Na akkor mit is akar az IMF - az én olvasatomban -, nézzük:
1. "Pénzügyi szektor szilárdsága" = bankadó kivezetése
2. "Üzlet barátabb környezet" = szektoradók kivezetése
3. "Kisebb állam" = közalkalmazottak, köztisztviselők, kormánytisztviselők létszámának csökkentése
4. "Veszteséges állami vállalatok átalakítása (különösen a közlekedés terén)" = BKV, MÁV, Volán privatizációja vagy állami dotálásának beszüntetése (járatritkítások, vonal bezárások)
5. "Támogatni a társadalom sebezhető csoportjait" = 1 kulcsos adó megszüntetése, alacsonyabb keresetűeknek kedvezményes adókulcs bevezetése (remélem nem a 0-át akarják visszahozni!)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

intermezzo, 2012.07.27 12:49

@krix 2012. július 27., péntek 9:17: idézet tőled "Mivel az IMF egy bank..." idézet vége az IMF NEM BANK!LSD http://en.wikipedia.org/wiki/Imf
AZ INGÓ FIRMA NEM F.NGÓ IRMA!!!si tacuisses philosophus mansisses ennyit a hozzászólásod tartalmi részéről...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2012.07.27 09:17

"a bankrendszer szilárdságát helyreállító reformok kulcsfontosságúak annak érdekében"

Mivel az IMF egy bank nekik nyilván ez a legfontosabb.
Tömjük a bankokat közpénzzel, a többi nem számít.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bhole, 2012.07.26 20:02

"a konvergenciaprogram célkitűzéseit fenntartható és kiegyensúlyozott módon teljesítsék" Mint a görögök, vagy inkább mint a spanyolok?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

SzaszaG, 2012.07.26 19:47

Az eløző cím nem volt elég ballib?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html