Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A parlamenti választáson indulni akaró jelölőszervezeteknek nyilvántartásba kell vetetniük magukat. A szervezetek folyamatosan juttatják el kérelmüket az NVB-hez, a bizottságnak a bejelentéstől számított négy napon belül kell döntenie. Ehhez előbb a Nemzeti Választási Iroda (NVI) ellenőrzi a bejelentett szervezet létezését és adatainak hitelességét a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában - írta az MTI.

Az NVB korábban már nyilvántartásba vett jelölőszervezetként 93 pártot, valamint a tizenhárom országos nemzetiségi önkormányzatot.

A testület keddi ülésén - a kérelmek beérkezési sorrendjében - a következő öt pártot vette nyilvántartásba: Megtartás a Jövő Élhető Magyarországáért (Megtartás Pártja), Szabadság Népe Párt (SZNP), Magyar Demokráciáért és Hazáért Párt (MDHP), Ellenzéki Párt, Összefogás a Civilekért Párt (OCP). A határozatok nem jogerősek, három napon belül felülvizsgálat kérhető a Kúriánál.

Az április 8-ai parlamenti választáson országos listát az a párt állíthat, amely legalább kilenc megyében és a fővárosban, legalább 27 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított.

Országos nemzetiségi önkormányzat nemzetiségi listát állíthat, ehhez a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplők legalább egy százalékának ajánlása szükséges. Az országos listákat március 6-áig kell bejelenteni az NVB-nél.

A 2014-es országgyűlési választásra 71 pártot és 13 országos nemzetiségi önkormányzatot vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság. Az Országos Bírósági Hivatal nyilvántartása szerint mintegy 250 párt volt jogerősen bejegyezve az április 8-ai voksolás kitűzésekor.

Fotó forrása: Shutterstock