Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szerdán már kiderült, hogy az OGYÉI az orosz gyártmányú Szputnyik V vakcina dokumentációját rendben találtak, a hatóság munkatársai Oroszországban már ellenőrizték a gyártóüzemet, ahol az oltások készülnek, valamint megkezdték az egyeztetést a helyi hatóságokkal a vakcinák gyógyszerészeti engedélyéről. Ezek a tárgyalások nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a csütörtökön Moszkvába utazó Szijjártó Péter külügyminiszter megállapodjon a Szputnyik vakcinák behozataláról az orosz illetékesekkel: az Index szerint pedig a cél az, hogy Magyarország legalább egymillió darab vakcina beszerzéséről állapodjon meg az oroszokkal.

Mivel Magyarország uniós tagállam, az Európai Unió gyógyszerhatóságának, az EMA-nak kell engedélyt adnia minden itt forgalomba hozott vakcina alkalmazására. Az EMA korábban azt nyilatkozta az Indexnek, hogy az Európai Bizottság vonatkozó rendelete értelmében veszélyhelyzeti sürgősségi eljárással ideiglenesen hagyhatja jóvá az alkalmazást, de ez nem feltétlenül köti a nemzeti hatóságokat.

Szijjártó Péter szerdán azt mondta, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Külgazdasági és Külügyminisztérium jogászai is folyamatosan egyeztetnek a szerződésről, amelyet orosz oldalról az orosz vakcina értékesítéséért felelős orosz Állami Befektetési Alap ír majd alá - mivel uniós megállapodás nincs a gyártóval, a céggel a magyar kormány EU-s beszerzési folyamatoktól függetlenül is tárgyalhat.

Az orosz vakcina esetében a kutatói aggályok mellett - a harmadik fázisú klinikai vizsgálatok eredményei kevéssé transzparensek - sokan tartják hatásos eszköznek a járvány megfékezésében. Viszont egyelőre kapacitáshiányokról számoltak be a gyártás kapcsán. A Moscow Timesnak nyilatkozva Nyikolaj Krucskov, a Clinical Excellence Group kutatási vezetője azt mondta a múlt héten, hogy egyelőre logisztikai és ellátási problémák is vannak a Szputnyik V vakcinák esetében.

"Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy tárgyalnunk kell a Sputnik V és más oltóanyagok külföldi gyártóüzemekből történő szállításáról is. Ha sikerül megszervezni a külföldi termelőhelyekről történő ellátást, az sokat segítene az oltási programok ütemezésében. Úgy gondolom, hogy el kell érnünk legalább a havi 20 millió adag össztermelési kapacitását. De ez sajnos jelenleg nem látható, mikor történhet meg" - közölte Krucskov, ami miatt az sem tudható biztosan, hogy az egymillió adag vakcinát meddig szállíthatják le Oroszországból.