Holnapután kezdi meg 50 ezer fős próbanépszámlálását a KSH, amely jövő őszre tervezetet - tíz évenként esedékes - cenzus előfutásra.

Október 8 és november hetedike közt Baranya megyei Bóly, a Vas megyei Ják, a Békés megyei Medgyesegyháza, a BAZ megyei Prügy, a Veszprém megyei Balatonalmádi, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykálló, a Hajdú-Bihari megyeszékhely Debrecen, valamint a fővárosi XIV. kerület egy-egy kijelölt részén zajlik majd.

A népszámlálási próbafelvétel - képviselve az ország 10 milliós lakosságának minden rétegét és csoportját - összesen több mint 50 ezer személyt érint. A próbanépszámlálásba bevont személyekhez a KSH kérdezőbiztosai felkérő levelet, kérdőív csomagot és a kitöltést segítő tájékoztatót juttatnak el.

A hazai népszámlálások történetében most először nyílik lehetőség válaszadásra az interneten keresztül is. A népszámlálási kérdőívcsomag online kitöltését 2010. október 8-tól október 17-ig fogadja a KSH.

Akik viszont a válaszadás hagyományos módjánál maradnak, azok a KSH számlálóbiztosainak adhatják át a kitöltött és borítékba zárt kérdőíveket, illetve a kérdéseket interjú formájában is megválaszolhatják a KSH számlálóbiztosának. A próbanépszámlálásban érintett személyeket a kérdezőbiztosok 2010. október 8. és 2010. november 7. között keresik fel.

Az önkitöltő kérdőívet is első ízben veti be a KSH, ugyanis a 2001-es népszámlálás is már igényként jelentkezett a lakosságnál - s nem beszélve arról, hogy ez olcsóbbá teszi az eljárást a KSH azzal számol, hogy a válaszok akár negyede érkezhet online formába , ami szintén számottevően csökkentheti a költségeket.