Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A két hét múlva élesedő NAV számlabekötési kötelezettség részleteivel sok vállalkozás és vállalkozó nincs tisztában, pedig a 100 ezer forint feletti áfát tartalmazó cég (adóalany) felé kiállított számlák adatait július 1-től valós időben jelenteni kell az adóhatóság felé - figyelmeztet az RSM Hungary adótanácsadó cég.

A NAV adatbekötéshez előzetes regisztrációra van szükség, az a felület, amely az éles regisztrációt biztosítja, hétfőtől lesz elérhető. Elindul majd a NAV online számlázórendszere is, miközben technikai módosításokra is sor kerül az - egyelőre tesztüzemben működő - adatjelentési rendszerben.

A valós idejű számlaadat-szolgáltatás éles bevezetéséig már csak néhány nap van hátra, a NAV a napokban kiadott tájékoztatások alapján szinte az utolsó percekben is tervez módosításokat.

Az adótanácsadó blogján összegyűjtötte a következő két hét fontos határidőit és teendőit, amelyek érintik a kézi számlát kiállítók, a NAV online számlázóprogramját használni tervezők, és az adatbekötést számlázóprogramból megoldók körét is.

Június 14. - Elindult az online-számla 0.15 verziója: egyszerűbb regisztráció, csoportos adóalanyiság regisztrációjának rendezése, több elsődleges felhasználó beállításának lehetősége, megismételt (javított) adatszolgáltatás elsődleges felhasználó általi jóváhagyása - mindezek bekerültek az új NAV online-számla verzióba.

Június 18. - Elindul a regisztráció az "éles" online számlaadat-szolgáltatásra: az éles felületen minden jelentésre kötelezett adóalanynak meg kell csinálnia a NAV regisztrációt június 30-ig. A tesztrendszer és az "éles" rendszer párhuzamosan fut egymás mellett. Az éles regisztráció során megkapott technikai azonosító és adatkulcsok segítségével tokent már lehet igényelni (ezzel tesztelni lehet az adatkapcsolatot), de a számla xml-ket csak július 1-től fogadja be a rendszer.

Június 25. - Elindul a NAV ingyenes online számlázórendszere: ezen a számlázófelületen olyan vállalkozások tudnak számlát kibocsátani, akik nem rendelkeznek adatszolgáltatásra alkalmas számlázószoftverrel és külső adatszolgáltatási modult (pl. www.connectax.hu ) sem szereztek be.

Június 29. - Elindul az online számlarendszer 0.16 verziója, ami lehetővé teszi az előrenyomtatott nyomtatvány (számlatömbök) használatával kibocsátott számlák manuális rögzítését. A jogszabály szerint az adózó kötelezettsége:

  • 100 000 és 499 999 forint áthárított áfa esetén a számlakibocsátástól számítottan 5 naptári napon belül, illetve
  • 500 000 forintot elérő vagy meghaladó áthárított áfa esetén a számlakibocsátástól számítottan 1 naptári napon belül adatot szolgáltatni.

Július 1. - Elindul az éles adatszolgáltatás. Az RSM felhívja a figyelmet, hogy a NAV nem tervezi sem a szabályozás élesítésének elhalasztását, sem az általános "bírságmentes" időszak bevezetését. Fontos, hogy az adatszolgáltatás magyar idő szerintjúlius 1-jén 0 órakor indul. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a számla kiállítása külföldön történik, akkor - időzónától függően - az adatszolgáltatást akár már helyi idő szerint június 30-án el kell indítani.