Indul a vendéglátós hatósági ellenőrzés

A nyári szezonkezdet előtt országos ellenőrzést indít a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
Inforádió, MTI, 2015. május 20. szerda, 14:27
Fotó: Napi.hu

A hagyományos szezonális ellenőrzések kiterjednek a vendéglátó-ipari létesítményekre, az ott zajló tevékenységre és az elkészített vagy forgalmazott élelmiszerekre - közölte Zoltai Anna, a Nébih vendéglátás és étkeztetés felügyeleti osztályának vezetője az állami hírtévében. Az ellenőrök vizsgálják a higiéniát, az élelmiszerbiztonsági szabályok betartását - ez utóbbi esetében különösen nagy jelentősége van a hőkezelésnek vagy a hűtésnek - és figyelik a személyi higiéniát is.

Tájékoztatott arról is, hogy évek óta nagy hangsúlyt fektetnek az élelmiszerek nyomon követhetőségének ellenőrzésére. Tapasztalataik szerint az igényes vendéglátóhelyeken nyomon követhetőek a felhasznált alapanyagok, élelmiszerek. A vendéglátásban is kötelező a fogyasztókat figyelmeztetni az élelmiszerek allergiát okozó jellemzőire - közölte Zoltai Anna.

A tavalyi, két hónapon át tartó nyári ellenőrzésekről elmondta, hogy 30 tonna terméket vontak ki a forgalomból, ami szavai szerint nem jelentős mennyiség. A tipikus hibák közé sorolta például a takarítás hiányát, a nem megfelelő mosogatást, az egészségügyi vizsgálatok nélküli dolgozók alkalmazását, a személyi higiéniás szabályok megszegését, vagy az utcai értékesítéskor felmerülő hiányosságokat, közöttük a kézmosó és a személyzeti illemhely hiányát.

A fogyasztók a Nébih zöld számán, a 06/80-263 244-es telefonszámon jelezhetik, ha hiányosságokat tapasztalnak - tette hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK