A jelenleg érvényes szabályok szerint 2015 végéig a NET 25 ezer ingatlant vásárolhat meg a bankoktól. Ehhez képest 2015. május 31-ig összesen 25 706 darab ingatlanfelajánlás érkezett, ebből mintegy 2 200-at kellett elutasítani az ingatlan műszaki állapota vagy adminisztratív okok miatt. Így még mintegy 1,5 ezer, a jogszabályi előírásnak megfelelő szándéknyilatkozatot tud a cég a jelenleg hatályos program keretében befogadni - válaszolta lapunk megkeresésére a NET Zrt..

Május 31-ig a pénzintézetek által felajánlott ingatlanokból már összesen mintegy 16,5 ezret már meg is vásárolt az eszközkezelő, a többi, mintegy hétezer kérelem feldolgozása jelenleg is zajlik. A már megvásárolt ingatlan mindegyikére bérleti szerződést is kötöttek.

A kormány tervei szerint a NET Zrt. kapacitásai nőnek majd, erre a költségvetési tartalékból lesz pénz, de összeget még nem határozott meg a kormány - mondta a Napi.hu kérdésére Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője múlt csütörtökön. A kabinet számára azért fontos lépni, mert még mindig legalább 100 ezer embert veszélyeztet otthonának elvesztése. A családi csődvédelem bevezetésével párhuzamosan nőne a NET mozgástere, arra a kérdésre, hogy mennyivel tudna több lakást megvásárolni a bankoktól, hogy a volt tulajdonosok visszabéreljék, a miniszter 15-20 ezer lakást említett.

A lassulás ellenére betelik a kvóta

A NET Zrt. ügyfeldolgozásának tempója 2014 végére felpörgött, elérte a havi ezer szerződéskötést. Idén a pénzügyi intézmények elszámolási kötelezettségének (a sokat emlegetett forintosítás és elszámolás) teljesítése miatt azonban a folyamat kissé lassult, a havonta befogadott és megvásárolt ingatlanok száma valamelyest visszaesett.

Ennek az az oka, hogy az elszámolási időszak kezdetén még folyamatban levő összes ügyre vonatkozóan a hitelintézeteknek újra kellett számolni a követeléseket. Erre az időszakra a NET Zrt.-nek fel kellett függesztenie az elszámolás alá eső hitelek fedezeti ingatlanainak megvásárlását. Jelenleg már folyamatos az újraszámított hitelintézeti követelések beérkezése. Ezek alapján az Eszközkezelő új vételárfelosztást készít, ami szükséges a vételi szerződés megkötéséhez. Várhatóan 2016 első negyedévében a cég teljesíteni fogja az általa működtetett program célját, a 25 ezer ingatlan megvásárlását - tudtuk meg a NET-től.

Napi.hu

Sok emberen segítettek eddig

Az eddigi vásárlásokkal 134 milliárd forint hitel visszafizetése alól mentesültek a hiteladósok, így a programban ingatlanvásárlásra elköltött minden egyes költségvetési forint 2,16 forint hitelt váltott ki - azaz egyértelműen költséghatékony ez a megoldás az állam szempontjából.

A NET-program nemcsak azon személyek számára biztosítja a lakhatást, akikkel a zrt. már bérleti szerződést kötött, hanem a folyamatban lévő kérelmek benyújtóinak is, mivel a végrehajtási eljárás már a szándéknyilatkozatok befogadásától kezdve szünetel. Így eddig összesen mintegy százezer ember lakhatását biztosította a program,

Mekkora lesz az új kvóta?

Már több hete szó van a keret esetleges növeléséről. Lázár megnyilatkozásain kívül kiderült, hogy a Magyar Bankszövetség akár duplázást (25-ről 50 ezerre) is el tud képzelni, míg az MNB a legutóbbi stabilitási jelentésében úgy fogalmazott, hogy a nehéz helyzetbe került adósok közül mintegy 10 ezer a NET bővítése nyomán, 25 ezer adós pedig a magáncsőd új intézményében találhat megoldást. Ehhez képest a NET Zrt. a Napi.hu-nak úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi bekerülési feltételrendszer jól illeszkedik a korábban megcélzott 25 ezer darabos ingatlankerethez.

Lapunk úgy tudja, hogy a NET mandátumának átszabásáról jelenleg is folyamatosan zajlik az egyeztetés az MNB, az NGM és a Bankszövetség között. Ráadásul az eddig kialakult  fő irányok már megvannak a családi csődről (" a természetes személyek adósságrendezéséről") szóló, a parlament előtt lévő törvényben, amelyet várhatóan ma fogad el a parlament. A jogszabály egyúttal változtat a NET mandátumán is.

Így változik a NET feladata

Eszerint a hiteladós fogalmát kiterjesztik azokra is, akiknek 2015. január 1-jén érte el vagy haladta meg a száznyolcvan napot a késedelmes tartozásuk. Az Eszközkezelő által megvásárolható ingatlanok értékhatára emelkedik annak érdekében, hogy többen tudjanak részt venni a programban. Eszerint a lakásnak a jelzáloghitel-szerződés megkötésekor megállapított forgalmi értéke Budapesten és a megyei jogú városokban maximum 25 millió forint (az eddigi húszmilliós limit helyett), egyéb településeken 20 millió forint (az eddigi 15 milliós határ helyett) lehet, valamint a jelzáloghitel-szerződés megkötésekor hitelösszege nem haladhatta meg a forgalmi értékének 90 százalékát (az eddigi 80 százalékos határ helyett).

Az érvényesíthető vételárnál nagyobb lesz a diszkonttényező, forgalmi értékhez viszonyítva. Ez azt jelenti, hogy amíg a NET most még a lakóingatlan forgalmi értékének 55 százalékát fizeti Budapesten és a megyei jogú városokban, 50 százalékát más városokban és 35 százalékát községekben, addig a jövőben ez 47, 43, illetve 29 százalékra csökken - azzal, hogy a fizetendő vételár nem haladhatja meg 9,4, a 6,45, illetve a 4,35 millió forintot. A hiteladósok számára pedig a jelenleg hatályos 60 hónap helyett 72 hónap áll majd rendelkezésre a lakás esetleges visszavásárlására.

Háromból két bérlővel nincs probléma

A bérlők több mint kétharmada problémamentes. A fizetési késedelembe eső bérlők kezelésére és a tartozások behajtására a NET Zrt. egy többszintű rendszert működtet.

Azok számára, akik mégis elérik a jogszabályban meghatározott limitet (hathavi bérletidíj- vagy közösköltség-tartozás) és így fel kell mondani a határozatlan idejű bérleti szerződésüket, az Eszközkezelő felajánl egy mentorszolgáltatással egybekötött adósságrendezési lehetőséget, egy egy évre szóló lakásbérleti szerződés megkötésének lehetőségével együtt. Ennek 12 hónapja alatt, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Református Szeretetszolgálat szakképzett mentorai segítségével a családok felhalmozott tartozásuk ledolgozására, fizetési képességük helyreállítására és ezáltal lakhatásuk hosszú távú megőrzésére kapnak esélyt. Tartozásuk rendezése esetén az egy év elteltével a határozott időre szóló szerződésük ismét határozatlan idejűvé alakul át.

A programba bekerült adósoknak arra is lehetőségük van, hogy bekerülés utáni 6-60 hónapban visszavásárolják az ingatlanokat. E lehetőséggel már néhányan tudtak is élni, 2015. június 15-ig összesen 21 ingatlan visszavásárlási tranzakció zárult le.