A piaci várakozást némileg alulmúló inflációs adat egyben azt is jelenti, hogy ismét az MNB inflációs céljának megfelelő mértékre süllyedt a mutató - kommentálta a KSH friss adatait Virovácz Péter, az ING Bank Zrt. vezető makroelemzője. Úgy tűnik, hogy októberben inkább a nem-maginflációs tételek mozgatták az inflációt.

Némi meglepetésre nőtt a tartós fogyasztási cikkek áremelkedési üteme. A csaknem 3 százalékos infláció ebben a termékkategóriában szokatlanul magas, és szinte minden részkategóriában erősödő drágulást mért a KSH. Itt érhető tetten tehát a meglepetés, ami miatt a maginfláció nem tudott igazán jelentősen süllyedni. Úgy tűnik, hogy a forint leértékelődése nagymértékben és gyorsan begyűrűzött az importált termékek árába. Szintén meglepetés, hogy a szolgáltatások éves inflációja 2,4 százalék maradt, vagyis a szeptemberi negatív sokk után októberben nem folytatódott a mérséklődés. A meglepetést elsősorban az üdülési szolgáltatások vártnál kisebb havi alapú árcsökkenése okozta.

A következő hónapokban a 2019-es magas bázis mellett a koronavírus-járvány gazdaságra gyakorolt hatása tovább mérsékli majd az inflációs mutatót. Az elmúlt egy hétben mutatott erősebb és stabilabb forint árfolyam a mérséklődő inflációval párhuzamosan már elég lehet ahhoz, hogy az MNB decemberben változtasson néhány főbb üzenetén, bár gyakorlati fordulat, vagyis kamatvágás még nem valószínű - véli az elemző.

További lassulás jöhet

Az év hátralévő két hónapjában az októberi 3 százalékról tovább lassulhat az infláció. Ebben szerepet kap, hogy a járvány miatt ismét bevezették az ingyenes parkolást, és bár ez alacsony súllyal szerepel az inflációs kosárban, a változás mértéke jelentős. Így 0,2 százalékponttal húzza lejjebb a novemberi inflációs mutatót. Az viszont még kérdés, hogy decemberben is ingyenes lesz-e a parkolás, vagy csak januárban kell majd érte fizetni - értékelt Németh Dávid, a K&H Bank Zt. vezető elemzője.

A prognoszta arra számít, hogy az éves átlagos inflációs az idén 3,4 százalék körül alakulhat, 2021-ben a mostani kilátások szerint 3,1 százalékos inflációval lehet kalkulálni.

Már érezteti hatását a gyenge forint

A következő hónapokban 3 százalék közelében vagy alatta maradhat az infláció - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. vezető elemzője. Az év végétől a jövő év elejéig mérsékelheti az inflációt a sertéspestis miatt elszálló sertéshúsárak kiesése a bázisból. Ezzel szemben a lényegesen gyengébb forint erősítheti az inflációt, ami egyre erőteljesebben látszik a tartós fogyasztási cikkeknél, az új autók árának emelkedését azonban a lényegesen magasabb műszaki tartalom is befolyásolja.

A lakbérek és más piaci szolgáltatások árnövekedése jelentősen lefékeződött. Az üdülési szolgáltatások árait jelentősen mérsékelték a járvány második hulláma miatt meghozott újabb utazási korlátozások és az idegenforgalom ismételt zuhanása.

Ellentétesen alakulnak az élelmiszerárak is: a sertés, és általában a húsárak az utóbbi néhány hónapban elkezdtek csökkenni, ami jórészt a koronavírus-járvány hatása (döntően a Horeca-szektor keresletének visszaesése miatt), ezzel szemben a katasztrofális gyümölcstermés miatt elszálltak a gyümölcsárak.

A korlátozó intézkedések fékezhetik az inflációt

A járvány második hulláma ellen hozott újabb korlátozó intézkedések, valamint a parkolási díjak újabb felfüggesztése rövidtávon várhatóan fékezheti az inflációt. Ezzel szemben a kínálati oldal gyengülése, kapacitások kiesése párosulva a később várhatóan felfutó kereslettel magasabb inflációhoz vezethet, ugyanakkor jövőre a feltehetően javuló kockázatvállalási hajlandóság miatt a forint erősödhet, ami viszont mérsékelheti az inflációt. Az inflációt a dohánytermékek jövedéki adójának további emelése is növeli. Jövőre, döntően az üzemanyagárak idei kifejezetten alacsony bázisa miatt az infláció átlagosan 3,7 százalékra gyorsulhat, ami áprilisban átmenetileg meghaladhatja az 5 százalékot is - véli az elemző.