Az üzemanyagár húzta le a magyar inflációt

Idén januárban a fogyasztói árak átlagosan 2,7 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, éppen úgy, mint tavaly decemberben - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Domokos Erika, 2019. február 12. kedd, 09:48
Fotó: Pixabay

Egy hónap alatt, 2018 decemberhez képest, a fogyasztói árak átlagosan 0,3 százalékkal nőttek.

Ellentétes hatások érvényesültek januárban - közölte az MTI szerint Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője. Az üzemanyagok ára például lefelé húzta a mutatót, míg a szeszes italok, a dohányáruk és az élelmiszerek ára jelentősebben emelkedett.

Miután tavaly októberben közel hatéves csúcsra, 3,8 százalékra emelkedett az éves infláció Magyarországon, a november jelentős fordulatot hozott. Nagyrészt az olajár esésének következtében az éves árindex értéke novemberben 3,1 százalékra, decemberben pedig 2,7 százalékra mérséklődött, a legfrissebb (ma közzétett) adat szerint pedig januárban 2,7 százalékon stagnált. A Portfolio által megkérdezett elemzők szintén 2,7 százalékos adatot vártak.

Az éves maginflációs index értéke viszont váratlanul 2,8-ról 3,2 százalékra ugrott, ami ötéves csúcs, és egyben a mögöttes árnyomás erősödésére utal - hívta fel a  figyelmet a Portfolio.

HOZZÁSZÓLÁSOK