Augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk ára emelkedett jelentős mértékben - adta hírül a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A júliusi infláció 3,8 százalék volt, míg a piaci elemzők augusztusra pedig 3,9 százalékra számítottak, azaz a friss adat éppen megfelelt a várakozásoknak.

A KSH adatai alapján leglátványosabb változás az egyes élelmiszercsoportoknál volt látható augusztusban. Az élelmiszerek ára összesítve 7,9 százalékkal nőtt, ezen belül a párizsié, a kolbászé 18,1, az idényáras élelmiszereké, mint amilyen a burgonya, a friss zöldség, a friss hazai és déligyümölcs, összesen 17,1, a cukoré 13,4, a szalámi, szárazkolbász és sonkáé 11,4, a tojásé 10,2, a tejé 8,9 százalékkal lett magasabb.

A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 6,8, ezen belül a dohányáruk 10,3 százalékkal drágultak.

A járműüzemanyagok ára viszont 4,7 százalékkal csökkent.

Egyhavi összevetésben júliushoz képest nem történt jelentős változás az árakban. Az élelmiszerek ára 0,3 százalékkal kisebb lett, meghatározóan az idényáras élelmiszerek burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen 4,4 százalékos árcsökkenésének következményeként.

A fő inflációs mutató ezzel most épp a Magyar Nemzeti Bank középtávú 3 százalékos inflációs céljához szabott plusz/mínusz egyszázalékos tűréssávjában maradt, miután abból felfelé kitört a nyáron. A jegybank hamarosan kiadja az inflációs folyamatokról szóló gyorsértékelését.