A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) azt közölte, hogy a reálkereset - a fogyasztói árak 5,1 százalékos növekedése mellett - 2,9 százalékkal emelkedett január-szeptemberben döntően a személyi jövedelemadó-szabályok változása miatt. Szeptemberben a reálkereset, 3,8 százalékos inflációval számolva 2,2 százalékkal nőtt a 2009. szeptemberihez képest. Az év első kilenc hónapjában a bruttó átlagkeresetek 2,4, a nettó 8,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

Az adatok alapján picit élénkülni látszik a kereset növekedése, ami együtt jár a munkanélküliség csökkenésével, emiatt a várnál jobban is alakulhat a háztarátok fogyasztása - mondta Árokszállási Zoltán. Az Erste Bank elemzője hozzátette: az erősebb fogyasztással nem biztos, hogy elérhető a 3 százalékos inflációs cél, így kockázatok merülhetnek fel a kamatpálya alakulását illetően is. A szakember nem tartja kizártnak, hogy a jegybank monetáris tanácsa a jövő év elején esetleg kamatot emeljen.

A jegybank által figyelt adat, a teljes munkaidőben foglalkoztatottak rendszeres havi bruttó átlagkeresete a versenyszférában lassult szeptemberben augusztushoz képest 3,9 százalékról 3,7 százalékra, így nem lát béroldali inflációs Barta György. A CIB Bank elemzője szerint a belső keresleti hatás még gyenge, ezért a jövő év elején az infláció lassulását valószínűsíti. Az adatok alapján nem kell változtatni a monetáris politikán - tette hozzá a szakértő, aki szerint felfelé mutató kockázatot az infláció esetében egyelőre a válságadó áthárítása, a forint esetleges gyengülése és a nyersanyagárak jelenthetnek.

Árokszállási Zoltán az idei évre 4,8 százalékos éves átlagos inflációt, jövőre 3,6 százalékos drágulást vár. A CIB Bank elemzője az idei évre szintén 4,8 százalékos inflációt valószínűsít, 2011-re viszont 3 százalék körülit vár. A háztartások fogyasztásában az idei évre mindkét szakértő csökkenést, Árokszállási Zoltán 2, Barta György viszont 1,3 százalékos mérséklődést prognosztizál. Jövőre már élénkülésre számítanak: az Erste szakértője 2,5 százalék, a CIB Banké pedig 2 százalék körüli növekedést vár.