A térítésmentes védőoltásra jogosultak a 60 évesnél idősebbek, továbbá többek között azok a fiatalabbak, akik légúti, keringési és immunrendszeri betegségben szenvednek, a várandósok, a hat hónaposnál idősebb, de háromévesnél fiatalabb csecsemők és gyerekek, azok, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek, valamint az egészségügyben és a szociális területen dolgozók.

Azoknak is javasolt az oltás, akik nem jogosultak térítésmentes védőoltásra. Ők a patikában, orvosi rendelvény ellenében juthatnak oltóanyaghoz - tették hozzá.

Az influenza ellen védőoltással lehet a leghatékonyabban védekezni - emeli ki az MTI-hez eljuttatott közleményben az NNK. A vakcina nem tartalmaz élő vírust, ezért nem okoz megbetegedést - hangsúlyozták.

Az influenzajárvány általában januárban éri el Magyarországot, a védettség pedig az oltást követő két hét alatt alakul ki. Az oltást évente kell kérni, mivel a vírus minden évben változik, ezért az előző évi vakcinák nem adnak védettséget - derül ki a közleményből.

Az oltóanyag összetételére minden évben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) tesz ajánlást az előző szezonban leggyakrabban azonosított vírusok alapján.