Információhiány miatt elmaradhat a további lazítás

A gazdasági elemzők elvárásainak megfelelően a jegybank idén másodszor is csökkentette az irányadó kamatrátát.
NAPI Online, 2007. szeptember 24. hétfő, 16:14
Fotó:

A hétfői kamatdöntő ülés során 25 bázisponttal csökkentett, keddtől érvénybe lépő 7,5 százalékos kamatráta nem okozott nagy meglepetést, annak ellenére sem, hogy egyes elemzők akár az 50 bázispontos csökkentést is reálisnak ítélték volna.

Az MNB közleménye optimistának hat ugyan, de kellőképpen elővigyázatos: a makrogazdasági mutatókat az előző kamatdöntés óta változatlannak mondja, míg az élelmiszer- és energiaárak növekedésének hatását egyszerinek ítéli, amely egyúttal lehetőséget teremt majd a központi banknak, hogy 2009-re elérje a 3 százalékos inflációs küszöböt - értékeli Barcza György, a K&H vezető makroelemzője a monetáris tanács kamatdöntéshez fűzött kommentárját. A forint a jegybank semlegesnek mondható közleményére megfelelő semlegességgel válaszolt. A döntés nyilvánosságra hozatalát követően az euró árfolyama továbbra is a korábbi 250 forintnál maradt. Ez a szint egy ellenállási küszöb pár napig még várhatóan nem fog elesni. A forint erősödési trendje ennek ellenére kitarthat amíg a hozamok nem csökkennek, és jelentősebb piaci mozgásra is számíthatunk a 248 forintos euró árfolyam mellett.

Suppan Gergely, a Takarékbank közgazdásza szerint a 25 bázispontos vágás az információhiány ellenére is keresztülvihető volt, ám az elkövetkező hónapok során a jegybank feladata az inflációs kockázatok mérlegelése kell legyen. A bértárgyalások lezárásáig nem lehet egyértelműen megítélni, hogy a csökkenő lakossági költésről szóló jelenlegi adatok miképp módosulnak majd a jövőben, bár egyértelmű keresetnövekedés várható a jövő évtől.

A nemzetközi hatásokról szólva Suppan elmondta, hogy amennyiben nem következik be újabb pénzpiaci rumli, úgy a euró/forint árfolyamot nem fenyegeti különösebb veszély, ám ha a válság újabb jelei mutatkoznak, úgy az árfolyam is meginoghat, ami a kamatráta további csökkentését ellehetetleníti.

Magyarország kockázati megítélése javult ugyan, de az agrárárak emelkedésének begyűrűzése nem ért még véget, ezek felmérésére még legalább 3 hónapra van szükség. A hatósági áremelkedésekkel sem számolhatott a jegybank a döntés meghozatala előtt, hiszen ezekről nincsenek még egyértelmű adatok. A várható - akár 20-30 százalékos - energia és tömegközlekedési áremelések figyelembe vétele nélkül az elkövetkező 3 hónap során a Takarékbank elemzője szerint nem várhatunk további kamatcsökkentést.

HOZZÁSZÓLÁSOK