Az osztrák és a szlovák határ közelében lévő Bezenyén kaszinóváros épül, a Balatontól alig pár kilométerre lévő Sávolyban pedig a MotoGP-pálya építése sarkallja a vállalkozói kedvet. A két térségben - a több milliárdos programokon kívül - még legalább 60-80 milliárd forintnyi beruházás megvalósítását tervezik a befektetők.

Nagy Zoltán, az ingatlanközvetítéssel fogalakozó Hanság Kft. vezető értékesítője szerint a bezenyei beruházásnak a helyi ingatlanpiacra gyakorolt hatásairól külön tanulmányt lehetne írni. A program évekkel ezelőtti bejelentését követően még Ausztráliából is érkeztek befektetők, aztán ahogy a megvalósítás esélyei csökkentek, a lendület is alábbhagyott. Még a nyár elején is árultak olyan területeket, házakat, amelyeket a kaszinóláz kitörése idején vettek. A helyzet csak a június végi bejelentést követően változott meg, ám akkor szinte napok alatt és gyökeresen. Jelenleg a környéken szinte minden ingatlant el lehet adni, méghozzá 15-20, de arra is van példa, hogy 25 százalékkal drágábban, mint néhány hónapja. Különösen a beépítetlen területek, telkek keresettek, de a legrosszabb állapotban lévő falusi házra is gyorsan akad vevő. Ráadásul a kínálat folyamatosan csökken, hiszen a helyiek is felismerték a lehetőségeket. Az építkezés elkezdése a legközelebbi város, Mosonmagyaróvár beruházásainak is hatalmas lendületet adott. Csupán a helyi termálfürdő területén két ütemben közel 5 milliárd forintértékű fejlesztést kívánnak megvalósítani, de zöld utat kapott a városrehabilitációs program, sőt több, régóta tervezett ipari beruházás is. Mindemellett - nem beszélve a Rajka környéki beruházásokról - magához tért a még 1998-ban kezdődött, ugyancsak sok milliárdos jánossomorjai üdülőközpont építése. A mosonszentjánosi bányatónál kialakított 56 telekből már venezuelai és bosnyák vevők is vásároltak.

Hasonló a helyzet Sávolyon és környékén is, különösen mióta a befektetők számára is nyilvánvalóvá vált, hogy a MotoGP-pálya mégiscsak elkészül jövőre. A spanyol Sedesa mintegy 200 millió eurós beruházásától az egész Marót-völgye is sokat vár. Nem is alaptalanul, hiszen mint Csomós Zoltán, az ingatlanközvetítéssel foglalkozó Terra Kft. cégvezetője elmondta, az utóbbi pár hét során a térségben ugrásszerűen megnőtt a kereslet, az árak pedig átlagosan húsz százalékkal emelkedtek. A térségben egy az ötvenes, hatvanas években épült, fél-, egy hektáros területtel rendelkező házat tavaly tavasszal még 7-9 millió forintért sem tudtak eladni, jelenleg a duplájáért is azonnal akad rá vevő. Sávolynak egyébként elsőként az ingatlanok értékét ugyancsak növelő csatornahálózatot hozott a Balatonring. A helyi önkormányzatot naponta ostromolják a legkülönbözőbb beruházási tervekkel. Ki kempinget, ki szállodát, mások pedig szórakozóhelyeket, illetve lakóparkot építenének. Bobek József polgármester szerint a munkanélküliség máris megszűnt, a falucska szinte minden lakója nemcsak optimista, hanem fejleszt is. Készül itt magánberuházásban új orvosi rendelő, patika, egészségközpont, vegyesbolt és panzió is. A futamokra mintegy 100 ezer látogatót várnak.