Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tavaly novemberben újraindult a háztartási gépek cseréjét segítő program, amelynek keretében a háztartások a meglévő mosógépeiket és hűtőiket takarékosabbra cserélhetik.

A programra sikerrel jelentkezők 2019. január első napjaiban kapták meg a támogatói okiratukat, amelynek birtokában a kiválasztott új készülék energiahatékonyságától függően 25 ezer, 40 ezer vagy 45 ezer forintos támogatást kaphatnak.

Rengeteget jelent

Egy kilencvenes évekbeli hűtőszekrényhez képest egy mai A+-os típus akár 75 százalékkal kevesebbet fogyaszthat, de hasonló nagyságrendű megtakarítást lehet elérni a mosógépek áram-, és vízfogyasztásában is a modern típusokkal. Az A++ besorolású típusok további 10 százalékos, egy A+++-os pedig 20 százalékos megtakarítást eredményezhetnek.

Ha Magyarországon az összes korszerűtlen hűtőt és fagyasztót modern készülékre cserélnék a háztartások, évi 1,7 millió tonnával lenne csökkenthető az ország szén-dioxid-kibocsátása; a korszerűtlen mosógépek cseréjével pedig további több mint 250 ezer tonnás eredményt lehetne elérni a CECED Magyarország és a GfK Hungária felmérése szerint. A korszerűtlen készülékek lecserélése nem csak környezetvédelmi szempontból fontos, de a kiadásoknál is jól jön, egy-egy gépbeszerzés néhány év alatt megtérülhet.

Melyiket szeretik?

Az Extreme Digital a Napi.hu szerkesztőségi blogjának, a Bukszának elküldte a tavalyi állami csereprogramos adatokat, amelyek szerint az érintettek körében a legtakarékosabb mosógépek a legnépszerűbbek. Ugyanis a csereprogram keretében eladott mosógépek 70 százaléka volt A+++ kategóriájú, az A+-os és A++-os mosógépek aránya 15-15 százalékot tett ki. A hűtőgépeknél az A++-osak voltak a legkelendőbbek, az A+++-os és A+-os gépek pedig 10-10 százalékkal részesedtek.

A cég adataiból kiderül az is, hogy a mosógépeknél az LG, a Whirlpool és a Bosch tartozott a slágerrmárkák közé, a hűtőszekrények terén pedig a Samsung, az Electrolux és a Gorenje.