Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Összesen 53, "eddig nem hatékonyan hasznosított", mintegy 922 millió forint forgalmi értékű állami ingatlan kerül ingyen országszerte 29 önkormányzat tulajdonába - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) pénteken az MTI-vel.

A kormány határozata alapján a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. 2012. június 30-ig köti meg az ingatlanok tulajdonjogának átruházásáról szóló szerződéseket. Az ingatlanok tételes jegyzéke a kihirdetett kormányhatározat mellékleteként a Magyar Közlöny legutóbbi számában jelent meg - írta az NFM.

Hozzátette: a helyhatóságok tulajdonába kerülő ingatlanok az állami vagyongazdálkodás számára jelenleg nem vagy nem hatékonyan hasznosíthatók, viszont alkalmasak arra, hogy segítsék az önkormányzatok feladatellátását. A fenntartási, üzemeltetési, őrzési költségek megtakarításával a központi költségvetés állami vagyonnal kapcsolatos kiadásai csökkennek - közölte a minisztérium.

Kiemelte, hogy az átadások nyomán például Eger városa egy 217 millió forint értékű épületegyütteshez jut hozzá, az ingatlan a szociális és gyermekjóléti ellátáshoz (főként diákétkeztetéshez) kapcsolódó feladatok végrehajtását teszi majd lehetővé. Sátoraljaújhely összesen 153 millió forint értékben három ingatlant kap meg (egy laktanyaépületet és az ahhoz kapcsolódó gazdasági épületeket, területeket), ezek együttes kezelésével a tárca közlése szerint új lakások kialakítására nyílik lehetőség.
Az NFM megjegyezte, hogy az átvételre váró ingatlanok között a vagyonkezelési feladatok ellátása szempontjából kedvezőbb feltételeket biztosító vagyonelemek is szerepelnek, így több közút és helyi vízmű is.

A minisztérium utalt arra, hogy a kormány az idén március és szeptember után most döntött harmadik alkalommal állami ingatlanok ingyenes átadásáról. A tulajdonátruházási szerződésekbe, amelyeket jövőre kötnek majd meg, több garanciális feltétel is beépül, ilyen például az elidegenítési tilalom megállapítása vagy a hasznosítási cél rögzítése, amelyek a "felelős vagyonkezelés elvének érvényesülését biztosítják" - áll a közleményben.