Csütörtöktől szombat délutánig többkamionnyi meggyet osztanak szét Magyarország több városában. Budapesten és 25 vidéki városban 50 ezer adag magyar termelőktől származó gyümölcs kóstolható meg.

A hostessek mellett sok helyen a termelők is jelen vannak, hogy személyesen válaszolhassanak a meggyel kapcsolatos kérdésekre: a helyszíneken ismertetik a meggy egészségügyi hatásait, valamint betekintést kínálnak a termesztésbe és annak szépségeibe, nehézségeibe. Pénteken már hat város helyszínein, illetve egyes éttermeiben promotálták a meggyet, a lista pedig szombatra bővülni fog. Az országos meggyosztó akciót a Fruitmarketing Kft. szervezi, amely honlapján és Facebook oldalán folyamatosan frissíti a helyszínek listáját.

Nem ez lesz az ágazat csúcséve

A Magyarországon 14,5 ezer hektáron termelt meggy a második legfontosabb gyümölcskultúra az alma mögött. 2015-ben összesen 65 ezer tonna meggy termett, az idén az ágazati szakértők véleménye alapján ennél biztosan kisebb mennyiségre lehet számítani, mert a tavaszi fagyok több ezer hektáron érintették a meggyültetvényeket. Hazánkban ma 29 termelői szervezet foglalkozik meggyel és cseresznyével. 2015-ben 23.492 tonna meggyet és 1070 tonna cseresznyét forgalmaztak 3,865 milliárd, illetve 325 millió forint értékben. A hazai meggykultúra egyik sajátossága, hogy a termesztésben kizárólag magyar fajták szerepelnek.