A lap úgy tudja, hogy az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs (ÉMI) Nonprofit Kft. október 22-én egy kazáncsere-pályázatot sem volt képes befogadni, majd 28-án az első sikeres pályázatfeladás 7 óra 28 perckor volt, a felfüggesztésről szóló 9 óra 3 perces döntésig pedig 18 jelentkezést regisztráltak. Réthelyi Barbara irodavezető elmondása szerint az elvileg több mint egy napig niytva állt hűtőgépcsere-pályázaton 727 pályázatot regisztráltak.

Mág október 28-án jelentette be az ÉMI, hogy bizonytalan időre felfüggesztették az összes lakossági energiahatékonysági pályázati kiírást. A társaság informatikai rendszere ugyanis a jelek szerint nem volt felkészülve a pályázók rohamára. A kiírások mögött álló nemzeti fejlesztési tárca eddig nem szólalt meg az ügyben.

A felelősség kapcsán most az ÉMI a Népszabadságnak úúgy nyilatkozott, hogy azt majd a pályázat lebonyolítása után vizsgálják. A már benyújtott pályázatok feldolgozása a rendszer működése és újraindítása után következik.

A felfüggesztésben érintett három, az Otthon Melege Program közelmúltban megjelent pályázaa: - fűtéskorszerűsítés (Kazáncsere) alprogram (ZFR-KAZ/14), háztartási nagygépek energiamegtakarítást eredményező cseréje alprogram (HGCS-2014) és homlokzati nyílászárócsere alprogram (ZBR-NY/14).