Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nagy István az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Meteorológiai Világnap alkalmából tartott ünnepségén arról beszélt, hogy a kiszámíthatóság megteremtése közös érdekünk, ehhez pedig nélkülözhetetlenek a meteorológiai mérések, illetve megfigyelések során nyert adatok.

A miniszter bejelentette, hogy nyílt meteorológiai adatpolitikát vezetnek be és létrehoznak egy széleskörű és ingyenes adatelérést biztosító, magas szakmai színvonalú agrometeorológiai információs rendszert. Nagy István szerint ezzel nem csak a Meteorológiai Világszervezet követelményeit teljesítjük, hanem a hiteles meteorológiai adatokkal támogatjuk a gazdák mindennapi tevékenységét. Az intézkedés emellett segíti a mezőgazdaságot a klímaváltozás hatásainak mérséklésében.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy további terv az OMSZ földfelszíni mérőhálózatának megújítása, amely így alkalmassá válik a kormányzati, gazdasági és mezőgazdasági szektor minden igényének kielégítésére. A tárcavezető szerint egyre több ország nemzeti meteorológiai szolgálatánál vezetik be részben vagy teljesen az ingyenes adatpolitikát.

Radics Kornélia, az OMSZ elnöke elmondta, hogy a napokban új országos villám lokalizációs rendszert üzemelnek be hazánkban, és folyamatban van az országos, harmadik generációs, automata észlelő hálózat kiépítése, illetve az OMSZ szuperszámítógépének jelentős bővítése és a tároló rendszer folyamatos fejlesztése. Emellett megkezdték a radarhálózat ötödik taggal történő bővítését, valamint automata-szondázó rendszerek beszerzését is.