Az első járványhullám idején már a kormányzati intézkedés előtt ingyenessé tették a parkolást, de a tapasztalatok szerint ez nem volt jó döntés, mert az autósok nem éltek, hanem visszaéltek a lehetőséggel - mondta a portálnak Eger polgármestere Mirkóczki Ádám.

A célunk az volt, hogy kerüljék a tömegközlekedést, és a minél gyorsabb ügyintézés után térjenek haza autóikkal, ne időzzenek a belvárosban. Ezzel szemben sokan tárolták az autóikat napokon keresztül a parkolókban, még kevesebb parkolóhelyet hagyva másoknak, és rendszeressé vált a zöld felületeken és a tilosban való parkolás is - tette hozzá.

A tavaszi ingyenes parkolás 65 millió forint mínuszt okozott a városnak és most is erre számít.

Szombathely polgármestere, Nemény András szerint az ingyenes parkolás havonta körülbelül 43 millió forint mínuszt jelent a városnak, de ez az összeg a téli időszakban még nagyobb lehet.

Szarvas Péter békéscsabai polgármester számítása szerint városának november 5-étől az év végéig mintegy 25 millió forint bevételkiesést okoz az intézkedés, de ha a veszélyhelyzet tovább tart, úgy 2021. február 21-éig további 23 millió forinttól eshetnek el.

A Tóth József vezette XIII. kerület ezért a parkolás ingyenessé tételét nem is járvány elleni intézkedésnek tekinti, hanem politikainak. Úgy számolnak, hogy a döntés Angyalföldön az idei évben 400-500 millió forint bevételkiesését okoz.

Váradiné Naszályi Márta I. kerületi polgármester is úgy gondolja, hogy a politikai lépés 100 millió forinttól fosztja meg az önkormányzatot.

Van, aki szerint jó döntés

A fideszes Szalay Ferenc vezette szolnoki önkormányzat ugyanakkor jó döntésnek tartja a parkolás ingyenessé tételét, "mivel segít a tömegközlekedésben Szolnokon is tapasztalható zsúfoltság leküzdésében". Az önkormányzat úgy számol, hogy az év utolsó két hónapjában a várható bevételkiesés 75 millió forint lesz.