BUX
38643

Inkább külföldön üdül a magyar

A január-novemberi időszakban a kereskedelmi szálláshelyekre az egy évvel korábbinál valamivel több külföldi és kevesebb belföldi vendég érkezett, a szállásdíjbevétel emelkedett, a szállodák szobakihasználtsága javult - jelentette a KSH.

NAPI Online, 2005. január 10. hétfő, 09:00

Az év elejétől november végéig a kereskedelmi szálláshelyekre több mint 3 millió külföldi vendég érkezett, akik 9,9 millió vendégéjszakát töltöttek el. A vendégek száma egytizedével, az éjszakák száma 3 százalékkal növekedett az egy évvel korábbihoz képest. A külföldiek főként - a Budapestet is magába foglaló - Közép-Magyarország régiót vették célba, ahol a szálláshelyek közel egyötödével több éjszakát regisztráltak, mint 2003 január-novemberében. A többi régióban - a Dél-Alföld stagnálását kivéve - kisebb-nagyobb mértékű csökkenést mértek.

A szállodák forgalma az átlagos értéket meghaladóan növekedett, a fellendülés az öt-, négy- és háromcsillagos szállodákat jellemezte, és a legmagasabb kategóriájú, ötcsillagos házakban volt a legnagyobb mértékű. A gyógyszállókban 7 százalékkal több éjszakát töltöttek el külföldiek, mint 2003 hasonló időszakában. A többi szállástípusban jelentős visszaesés figyelhető meg.

Az EU-15 országaiból érkezett a külföldi vendégek közel kétharmada, akik 7 millió éjszakát vettek igénybe a kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégek száma 9, az éjszakák száma 2 százalékkal haladta meg a 2003 azonos időszakit. A négy legfontosabb küldő ország közül Németországból és Ausztriából mérséklődött, Olaszországból és az Egyesült Királyságból jelentősen megélénkült a vendégforgalom.

A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek több mint 3 millió belföldi vendéget fogadtak, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma meghaladta a 7,6 milliót. A vendégek száma 2, a vendégéjszakák száma 4 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel azelőttinél. A szállodákat összességében enyhe növekedés jellemezte, a vendégek száma 4, a vendégéjszakák száma 1 százalékkal nőtt. A gyógyszállodák a belföldivendég-forgalom jelentős élénküléséről számoltak be.
A második legkedveltebb szállástípusban, a panziókban 4 százalékkal csökkent a belföldiek vendégéjszakáinak száma, viszonyítva az előző év azonos időszakához. A tervezési-statisztikai régiók közül Közép-Magyarországon a belfödivendég-forgalom kismértékű növekedése, a többi régióban mérséklődése figyelhető meg.

November végéig a szállodák átlagosan 48 százalékos szobakihasználtsággal működtek, ami az előző év azonos időszakinál 3 százalékponttal magasabb volt.

A januártól november végéig tartó időszakban a kereskedelmi szálláshelyek több mint 175 milliárd forint bevételt realizáltak, ami folyó áron 13 százalékkal volt több, mint 2003 hasonló időszakában. Ezen belül a szállásdíjbevétel 11, a szálláshelyi vendéglátás 16, az egyéb szolgáltatások bevétele 14 százalékkal bővült. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ág együttes fogyasztóiár-indexe január-novemberben 10 százalékos növekedést jelez.
Az év első tizenegy hónapjában 33,9 millió külföldi határátlépést jelentett a Határőrség. A magyar állampolgárok több mint 16 millió alkalommal lépték át az ország határait, határátlépéseik száma 22 százalékkal haladta meg azelőző év azonos időszakit. A Ferihegyi repülőtér külföldi forgalmában 25 százalékos, magyar forgalmában 17 százalékos növekedés következett be.