A Magyar Nemzet úgy tudja, a dokumentumok között van Mesterházy Attila kézjegyével ellátott szerződés is. Megtudták azt is, hogy az előzetes letartóztatásban lévő Simon Gábor mellé zárkaügynököt helyeztek, akinek az egykori szocialista politikus elmondta: Mesterházy Attila jelenlegi és Gyurcsány Ferenc volt pártelnök tudtak a százmilliókról.

A Simon-ügyben lefoglalt iratok között a nyomozók megtalálták annak 2001-es ingatlanügyletnek a dokumentációját, amelynek során az akkor még szocialista vezetésű XVIII. kerület 40 millió forintért adott el egy földterületet az Auchan Magyarország Kft. egyik érdekeltségének. A szóban forgó ingatlanon pakuratavak voltak, a területet tehát kármentesíteni kellett.

A kárelhárítást egy vállalkozó 100 millió forintért hajtotta volna végre, erre szerződést is kötött az önkormányzattal, amely később ismeretlen okokból elállt a megállapodástól. A kerület ezután az Auchan leánycégével szerződött le a kármentesítésre, ezúttal azonban már 950 millió forintért, a visszaléptetett vállalkozóval pedig peren kívül megállapodtak.

A lefoglalt iratokból kitűnik, hogy 950 millió forintos "kármentesítési" pénz egy része az Auchantól a Szociál Fókusz Kht.-n és az R&S 2002 Consulting Kft.-n keresztül egyebek közt különböző alapítványokhoz és egyesületekhez is vándorolt. A megtalált dokumentumok szerint a szisztéma egyszerű volt: az Auchan leánycége sokmilliós szerződéseket kötött a szóban forgó gazdasági társaságokkal. A cikk szerzője megjegyezi, hogy Simon Gábor 1999-től önkormányzati tanácsadóként segítette a XVIII. kerület szocialista polgármesterének, Mester Lászlónak a munkáját, 2002-ben pedig az MSZP fővárosi területi listájáról már a parlamentbe is bekerült.

A nyomozók által lefoglalt iratok között találhatók olyan későbbi megállapodások is, amelyeket Mesterházy Attila pártelnök, vagy Simon Gábor elnökhelyettes írt alá.

A Magyar Nemzet szerint, a nemrég váratlanul elhunyt Welsz Tamás beszámolt a hatóságoknak arról, hogy Simon Gábor szerette volna legalizálni a vagyonát, és ehhez az ő segítségét kérte. Mesterházy Attila korábbi helyettesének ténykedéséről a nyomozók is pontos információkkal - lefoglalt bizonyítékokkal, terhelő vallomásokkal és telefonlehallgatási jegyzőkönyvekkel - rendelkeztek. Ilyen körülmények között került sor az MSZP volt elnökhelyettesének előzetes letartóztatására.

A lap értesülései szerint Simon Gábor nehezen viseli a fogva tartást, és rosszul éli meg volt párttársainak az ügyben tanúsított viselkedését. A mellé helyezett zárkaügynök jelentése szerint Simon arról is beszélt a zárkában: Mesterházy Attila és Gyurcsány Ferenc tudtak a százmilliókról.