A Bank of America-Merrill Lynch (BoA) szerint összességében pozitív az ismertetett intézkedések mérlege, mivel az azok összértéke ambiciózusabb az előzetes várakozásnál. Kedvező, hogy az ismertetett intézkedési tervek a bevételnövelés helyett erőteljesen a kiadáscsökkentés felé hajlanak, és az is, hogy a kormány elhalasztotta a társasági adó csökkentését. Ez a döntés az elemző szerint nagyobb mozgásteret biztosít az államháztartási hiánycélok teljesítéséhez.

A bank elemzője meglehetősen ambiciózusnak nevezte az államadósság-ráta csökkentésére kijelölt pályát. Kijelentette ugyanakkor, hogy teljesíthető és ésszerű a programnak ez a része, és 2016-ra a 60 százalékos maastrichti felső tűréshatárra süllyedhet a hazai össztermékhez mért államadósság-ráta, ha a kormány végre is hajtja, amit vállalt.

A BoA elemzője - arra a felvetésre, hogy egyes vélemények szerint a kedden bejelentett intézkedési terv nem tartalmaz elég részletet - az MTI-nek azt mondta: szerinte meglehetős mennyiségű részlet derült ki az eddig elhangzottakból is, és a kormánynak olyan mértékű ellenőrzése van a parlament felett, hogy amit meg akar valósítani, azt meg is tudja valósítani. Sokkal nagyobb kérdés az, hogy sikerül-e ellenőrzés alatt tartani a kiadásokat - tette hozzá a BoA szakértője.

Az RBC Capital Markets elemzői is kiemelik, hogy a Széll Kálmán Tervben szereplő intézkedések összértéke több mint amennyit a piac alig néhány napja is várt. Ugyanakkor hasonló véleményen vannak, hogy a terv tényleges próbáját nem a főszámok jelentik, hanem az, hogy a tervezett lépéseket milyen hatékonysággal sikerül végrehajtani, és ennek megítélése óhatatlanul időbe telik.

A kiigazítási program elsődleges érintett területei közé tartozik az egészségügy, a nyugdíjrendszer, a közösségi közlekedés, az oktatás, a foglalkoztatás és a gyógyszerár-támogatás - azok a területek, ahol komoly megtakarításokra van lehetőség, a problémák azonban rendkívül mélyen gyökereznek, és politikai akaraterő kell majd ahhoz, hogy a kormány tartsa magát a tervekhez az esetleges lakossági ellenállással szemben is - fogalmaztak a cég londoni elemzői.