Innovációban sereghajtók vagyunk

Az Európai Bizottság idén is közzé tette a tagországok innovációs teljesítményének rangsorát, ahol Magyarország a 22. helyet szerezte meg, visszacsúszva a 2008-as 18. helyhez képest.
Pápai Csaba, 2010. március 17. szerda, 18:04
Fotó:

Az Európai Innovációs Eredménytábla (EIS) szerint Magyarország mérsékelt újítónak számított 2009-ben, összesített innovációs mutatója jóval a 0,478 pontos uniós átlag alatti, 0,328 pont (2008-ban 0,316 pont), bár a fejlődési potenciálja meghaladja a 2 százalék alatti EU-s áltagot. Az értékelés szerint Magyarország erőssége az innováció gazdasági hasznosulása, de továbbra is alacsony az innováció által generált szabadalmak aránya, s az újító cégek száma. Az elmúlt öt év távlatában a beszámoló kiemeli a magyarországi kockázati tőke több mint 26 százalékos megcsappanásának káros hatásait, amelyek mind a finanszírozási lehetőségeket, mind az újító cégek megjelenését visszavetették. A listán 21. helyet megszerző Szlovákia továbbra is a felzárkózók közé tartozik, ahol az emberi erőforrások ugyan javultak, ám az utánpótlás helyzete romlott.

A 27 tagország közül tavaly Svédország bír a legkiemelkedőbb innovációs teljesítménnyel; az innovációs húzóországok ezen kívül Finnország, Németország, Nagy-Britannia és Dánia voltak. Magyarországot csak Lengyelország, Lettország, Litvánia, Románia, valamint Bulgária követi a listán, amelyet a külső körülmények (emberi erőforrások, pénzügyi háttér), a cégek innovációs tevékenysége (innovációs célú befektetések, együttműködés, szabadalmak), valamint azok eredményei (az újító cégek száma s az újítások gazdasági hasznosulása) alapján állítottak össze.

HOZZÁSZÓLÁSOK