Észrevétlenül rombol az új kór

Majdnem minden huszadik felnőttnél fennáll a kockázata az internetfüggőség kialakulásának. Függőségről akkor beszélünk, ha valaki nem veszi észre mennyi időt emészt fel a szenvedélye, ami miatt elhanyagolja más tevékenységet, és akkor sem tud felhagyni vele, ha észreveszi, hogy milyen negatív hatással van az életére - idézi az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pszichológiai Intézetének kutatását az InfoStart.
Szepesi Anita, 2019. október 6. vasárnap, 18:20
Fotó: Getty Images

A felnőtteknél az internetfüggőség 4,5 százalékos, a közösségi média problémás használata 3,9 százalékos volt, az online videojátékok problémás használata pedig 1 százalékot tett ki - mondta a kutatásról a portálnak  Király Orsolya, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pszichológiai Intézetének egyetemi adjunktusa.

A szakértő szerint nem az eltöltött idő, hanem az életminőség-romlás szintje számít. Ha valaki úgy használja az internetet vagy a közösségi médiát, hogy ezáltal az alkoholizmushoz hasonlóan tönkreteszi az életét, elveszíti a kontrollt, nem veszi észre mennyi időt emészt fel a szenvedélye, ami miatt elhanyagol minden mást, és akkor sem hagy fel vele, ha érzi a negatív hatását, akkor beszélünk függőségről.

HOZZÁSZÓLÁSOK