Internetadó: nem mond igazat a rezsibiztos

Németh Szilárd szerint az internetadót csak a szolgáltatók viselik majd, hiszen a kormánynak azt is sikerült megakadályoznia, hogy a bankok áthárítsák az extra terheket az ügyfeleikre. Az árstatisztika nagyon mást mutat.
Ádám Viktor, 2014. október 29. szerda, 13:13
Fotó: Napi.hu

Németh Szilárd szerint az internetadót a szolgáltatók nem fogják az ügyfelekre terhelni, hiszen a kormánynak a bankokkal szemben is sikerült elérni, hogy ne hárítsák át ügyfeleikre a terheket - idézte a Hvg.hu a rezsibiztos szavait, amelyek az ATV reggeli adásában hangzottak el.

Németh arról is beszélt, a kormány nem fogja a kormány visszavonni az internetadót, és marad a mértéke is, a gigabájtonként 150 forintos díj, de a plafon magánszemélyek után 700, vállalkozások után 5000 forint lesz. Megismételte: a befolyt összeg nem a rendőrök és katonák béremelésére megy, hanem önerő lesz mintegy 100 milliárd forintnyi uniós forrás lehívásához, ami a hazai szélessávú internet fejlesztését szolgálja majd. Szavaiból az derült ki, hogy az internetadó kimondottan előnyös lesz az állampolgároknak és a szolgáltatóknak, ez ugyanis szerinte egy új lehetőség az internethasználat fejlesztésére. (Utóbbiról valahogy ez jutott eszünkbe: A háború: béke, A szabadság: szolgaság, A tudatlanság: erő. - a szerk.)

Utóbb megnéztük mi is a videót, abban a politikus így fogalmazott: "az ebből befolyó összeget a kormány egy külön alapként kezeli (...) ebből az adóból megteremtjük az önrészt (...) ehhez jön kb. négyszer ennyi pénz az EU-ból, ez százmilliárdos nagyságrend (...), amivel minden magyar állampolgár megkapja a lehetőséget, hogy csatlakozzon az internethez (...) ez egy sokkal nagyobb adatforgalmat generál (...) a cégek amit most elveszítenek a vámon, a réven meg fogják húzni egyébként". "Ezt az adót nem az internethasználók fizetik meg (...) ugyanezt mondták egyébként a bankadóról, ma ott tartunk, hogy a bankoknak kell visszafizetni amit az emberek zsebéből kihalásztak (...) megakadályoztuk, hogy ezt átterheljék az emberekre".

A banki extra terhek át nem hárításáról szóló kijelentéssel csak az a gond, hogy egyszerűen nem igaz. Amint arról többször is beszámoltunk, egy évvel ezelőtt egyáltalán nem volt ritka, hogy a KSH havi inflációs statisztikájában - rekordot rekordra halmozva - a banki költségek emelkedése vigye a prímet, akár 50 százalék feletti (!) év/év tempóval, amit aztán csak az ingyenes készpénzfelvétel bevezettetése és a bázishatás tudott megzabolázni.Nem csak arról volt szó, hogy a tranzakciós illeték megjelent a költségekben, hanem arról, hogy gyakorlatilag minden szolgáltatás drágult. A legnagyobb mértékben persze azok a tételek emelkedtek, amelyeket tranzakciós illetéket vetettek ki, azaz a készpénzfelvétel és az átutalások díja, de magasabb lett a számlavezetés és a bankkártyák éves átlagos díja is, pedig ezekhez közvetlenül nem kapcsolódik tranzakciós adó. Emellett a bankok sorra szüntették meg a díjmentes szolgáltatásokat, ingyenes számlavezetést kínáló számlacsomagokat. Ha az internetszolgáltatók csak ennyire nem fogják/tudják majd áthárítani a netadót, szomorú idők elé néznek az ügyfeleik (is).

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ZalanIvan, 2014.10.30 16:13

@zappara: Tállai olyan sötét, hogy világít a negro a szájában. Tegnap megnéztem a HírTv-ben. Az alákérdezős riporter nő nem tudott olyat kérdezni tőle, amire ne nyögdécselt volna értelmetlenül. Már az is egyszer megkérdezte tőle egy válaszánál, hogy ez most hogy jött ide...
Ilyen analfabéta embert akkor sem foglalkoztatnék, ha minden nap hűségesküt tenne mellettem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2014.10.30 14:17

@rigolya:


> kis hazánkban sok háztartás még szinte ennél se nagyonn sávszélességért kénytelen kemény ezreseket kifizetni, mert nem tudnak jobb nethez hozzáférni!<

na ilyen jól nem élünk, ez csak álom
igen sok család már a számítógép megvételénél megakad (mert fontosabbra sem futja)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2014.10.30 14:14

@kisutca:

Tállai az egyik, de nem egyetlen (szerintem) funkcionális analfabétája a kormánynak
emlékszem, anno ellenzékben az egészségügyet vitte..nyilvánvaló volt a nyilatkozataiból, hogy fogalma sincs, miről beszél..
most ezt más területeken műveli
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2014.10.30 14:07

@kisutca: Nem értem:
- Minek áll ki a mikrofonok elé, ha nem ért hozzá?
- Minek válaszol olyan kérdésekre, amihez nem ért?
- Miért nem könnyebb beismerni, hogy nem ért hozzá, mint gyorsan elrohanni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2014.10.30 14:06

@oligomer: Valamelyik politikus meg ingyen buszozást vezetett be. De egy másik javasolta már eltörlését, a harmadik meg a kiterjesztését.

Túl sokat rugózik olyasmin, ami lényegtelen! Nekem így elég csecsemőnek tűnik, ők szoktak a részletekben elveszni... gyakran.

Amúgy az ingyen-net sem ördögtől való, én örülnék neki, ha mondjuk eljutnának odáig s hazánkban, hogy mondjuk egy 512kbps/64kbps sávszélesség minden háztartásnak ingyen járna.

Csak tudja ezzel az a gond, hogy kis hazánkban sok háztartás még szinte ennél se nagyonn sávszélességért kénytelen kemény ezreseket kifizetni, mert nem tudnak jobb nethez hozzáférni!

Ami viszont nem skandálás, hanem tény: az eddig 200 mrd mellé az MNB még odatolt 10 mrd-t az új egyetemnek. Azzal ne is foglalkozzunk, hogy ez az összeg hogy aránylik az 1 éves felsőoktatási finanszírozáshoz, vagy hogy mennyire akarják korlátozni a meglévő egyetemek kapacitásait.

De tényleg, ha skandálják, hogy ingyen-net, akkor az teljesül.

Tényleg: mi is van a 2 hét alatt létrejövő közbiztonsággal?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html