Internetet kapnak a leszakadó térségek

Elindul a Digitális Otthon Program, amelynek célja a leszakadó térségek informatikai felzárkóztatása és versenyképességének növelése, a lakosság munkavállalási képességének és informatikai képzettségének a javítása. A kormány és az informatikai ágazat közös kezdeményezéséről az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ), valamint a Microsoft, az Intel és a Vodafone képviselői tájékoztatták a sajtót szerdán Budapesten.
MTI, 2013. február 13. szerda, 15:13
Fotó: Napi.hu

A program a bevezető, kísérleti fázisban Miskolcra és vonzáskörzetére összpontosít, ahol a kormány 4 milliárd forintos befektetésével és az informatikai-távközlési ágazat legnagyobb képviselőinek további 4 milliárd forintos hozzájárulásával 40 ezer otthont látnak el a szélessávú internetelérés technikai és infrastrukturális feltételeivel. Emellett oktatás és képzés formájában biztosítják az eszközök hatékony és eredményes használatához szükséges ismereteket.

Papp István, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a program elindítása mögött az az iparág legteljesebb támogatását élvező kormányzati szándék húzódik meg, hogy Magyarországon ne az olcsó munkaerőre, hanem tudásbázisra támaszkodva lehessen megvetni a tartós gazdasági növekedés alapjait.

Laufer Tamás, az IVSZ elnöke ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy a 21. század kihívásait csak a nagy oktatási hagyományokkal rendelkező országok, mint például Svédország és Németország, tudták eddig sikerrel kezelni.

Beck György, a Vodafone Magyarország elnöke - utalva egy korábbi sikertelen felzárkóztatási kísérletre - az ország előtt álló legnagyobb kihívásnak a digitális lemaradás behozását nevezte. A 2000-ben svéd mintára indított PC-program, amelynek keretében olcsó számítógépekkel látták el a lakosságot, nem hozta meg a várt eredményt.

A digitális lemaradást számszerűsítve Papp István elmondta, hogy Magyarországon a lakosság körében 55 százalékos a vezetékes szélessávú internet elterjedtsége, a háztartások 50 százaléka rendelkezik személyi számítógéppel és 50 százalékra tehető a "digitális írástudatlanok" aránya. Munkaerő-piaci szempontból azonban a legrosszabb adatnak az angol nyelvismerettel rendelkezők mindössze 13 százalékos arányát nevezte.

Gacsal József, az Intel Magyarország üzletfejlesztési igazgatója rámutatott, hogy az iparág képviselői nem tudnak kellően eredményes tevékenységet folytatni egy olyan országban, ahol nem áll rendelkezésre az ehhez szükséges tudásháttér. Biztató példaként említette a már egyértelműen pozitív eredményeket mutató Sulinet programot, valamint a kormányzatnak a szakma felé kinyilvánított együttműködési szándékát.

Laufer Tamás szerint kitörési pontot jelenthet Magyarországnak, hogy innovatív területeken és a szoftverexportban már több tízezer alkalmazottat foglalkoztat az informatikai ágazat, az infrastruktúra adott, a szélessávú lefedettség jó az országban. Mindössze a lakossági internet-használatban kellene még a fehér foltokat megfelelő ösztönzőkkel felszámolni.

A program gyakorlati kivitelezésével kapcsolatban a tájékoztatón elhangzott, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium háttérintézményeivel és az illetékes miskolci szervezetekkel, valamint a regionális informatikai klaszterrel együttműködve már megkezdte a potenciális kedvezményezettek kiválasztási mechanizmusának kidolgozását. A program kedvezményezettjeinek elsődleges célcsoportját a diákok, az 50 felettiek és a roma kisebbség tagjai alkotják.

A program együttműködő partnereit márciusban közbeszerzési eljárás keretében választják ki és a tervek szerint a szeptemberi iskolakezdésre a szükséges eszközöket már el is juttatják a kedvezményezettekhez.

Amennyiben a miskolci kísérleti projekt kedvező eredménnyel zárul, a programot országos méretűre terjesztik ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

USE, 2013.02.14 11:02

@rigolya:

Szép demagóg válasz.
Mi lesz?...
Az írni-olvasni nem tudó szülő gyermeke rigolya szerint Walt Disney-t fog nézni az adófizetők pénzén. Köszönjük rigolya!
A Vodafone már régóta komoly büntetést fizetne bármely uniós országban mivel a minimum szolgáltatásokat nem teljesíti az elmaradott körzetekben.
Most leírja adójából az "adományt". Nem fektet be semmit, de több százmilliót majd nem fizet be adóként. Jó kis üzlet.
A külföldi multi eladhatatlan szoftverei busás állami pénzeken kelnek majd el.
Lesz Walt Disney meg ötezerért táblagép másnap a piacon...

Rigolya inkább kiáll most a fidesz mellé, mert egy a cigány kérdésben az álláspontjuk.

Azt a pénzt az alapoktatásra kell költeni. Elsőnek az alapoktatásban a szegregált tanintézményekben a hátrányos helyzetű cigány gyerekeket oktatók bérére.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.02.14 10:19

@USE: 30.000 Ft-ért igen jó minőségű core2-es asztali gépeket lehet használtan venni... Nem hiszem, hogy laptopot adnának nekik.

Viszont azt tudom, hogy az írás-olvasás nem feltétlen feltétele a PC-használatnak: a 2 éves hamarabb tudja a disney.com-ot elérni, mint olvasni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

USE, 2013.02.14 09:40

A fidesz egyszer bizonyított az élőállat és szerszám, mag programjával.
Csúfosan.
Akiknek szánják nem digitálisan analfabéták, hanem írni-olvasni nem tudók.
Iskoláztassák be őket először alapoktatásba.
Az adófizetők pénzének ilyen elherdálása ilyen időkben bűn.

Én örülnék annak is, ha a Vodafone pl. adna felénk elérhető internetet.
A mobilszolgáltatók először is a törvényi kötelezettségeiket teljesítsék és utána játsszák az adakozót.

Szeretnék egy hiteles felmérést, hogy akik részesülnek a program áldásaiból azok közül mennyien találnak maguknak munkát.
Arról is hányan teszik tönkre vagy adják el a gépet amit az adófizetők adnak nekik.
Újabb cigány szavazat vásárlási kísérlet.
Mindig megbukik: aki megeszi a csirkét, eladja a szerszámot, magot az mit fog a laptoppal kezdeni?...
Aki két feles pálinka után akkor megy szavazni, ha pénzt is kapott és kocsival odaviszik tudja hova kell ikszelni?...
A cigány felzárkóztatásra kidobott milliárdok hiányoznak ám valahonnan...
Tessék elmenni Tiszavasváriba ott megmutatják hogyan lehet pénz nélkül felzárkóztatni őket. Segély kizárólag értékteremtő munkáért: térkövet gyártasz, kapálsz az önkormányzati kertben aminek terményét az óvodások, idősek, rászorulók kapják, gondozod az erdőt, kapsz cserébe tüzifát, a gyerekedet meg járatod iskolába ahol tanul és ingyen eszik, otthon pedig látja, hogy ezért dolgozni kell és megéri tanulni, mert akkor nem olyan nehéz munkát kell végeznie, mint szüleinek.
Ott a cigányok egy része magától elköltözött: azok akik nem is akartak dolgozni és pálinkával leitatva szavaztak.
A másik fele arra szavazott akik értelmes munkát adtak nekik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw, 2013.02.13 22:46

"Laufer Tamás szerint kitörési pontot jelenthet Magyarországnak, hogy innovatív területeken és a szoftverexportban már több tízezer alkalmazottat foglalkoztat az informatikai ágazat, .... Mindössze a lakossági internet-használatban kellene még a fehér foltokat megfelelő ösztönzőkkel felszámolni."

Ezen kissé felnevettem, gondolom viccnek szánta.

"Papp István, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a program elindítása mögött az az iparág legteljesebb támogatását élvező kormányzati szándék húzódik meg, hogy Magyarországon ne az olcsó munkaerőre, hanem tudásbázisra támaszkodva lehessen megvetni a tartós gazdasági növekedés alapjait."

Tehát a Kormányzat MS licenceket fog vásárolni az eszközökre. Gratulálok nekik!

"Gacsal József, az Intel Magyarország üzletfejlesztési igazgatója rámutatott, hogy az iparág képviselői nem tudnak kellően eredményes tevékenységet folytatni egy olyan országban, ahol nem áll rendelkezésre az ehhez szükséges tudásháttér."

Kell a háttér, de meglepődnék ha az Intel ettől bármit is várna. A sulinet fogalmazzunk úgy jó, de a kettő teljesen más.

"Beck György, a Vodafone Magyarország elnöke - utalva egy korábbi sikertelen felzárkóztatási kísérletre ... A 2000-ben svéd mintára indított PC-program, amelynek keretében olcsó számítógépekkel látták el a lakosságot, nem hozta meg a várt eredményt."

Egy realista ember.

Ez így ebben a formában kidobott pénz az ablakon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.02.13 22:27

@justice2: Havi 120.000-be került átlagosan egy közmunkás tavaly... Ebből ők kaptak 47.000 Ft-ot... jó esetben.

Drága és felesleges közrabszolgaság.

Emellett nem is jut mindenkinek, de aki nem dolgozik 30 napot legalább ingyen, az 3 évig nem kap semmilyen segélyt! Ez így közrabszolgaság!

Néha kidob a rendszer? Vagy miért kellett 2-es nick?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html