Bár a nyers adatok szerint tavaly novemberben 3,5 százalékkal nőtt az ipari termelés, a szezonálisan és munkanaphatással korrigált adatok szerint az ágazat teljesítménye 1,2 százalékkal csökkent éves összevetésben. Igaz, a járványkorlátozások miatt áprilisban elért mélyponthoz képest 63 százalékkal jobbak voltak az ipari mutatók - erősítette meg az előzetes adatokat szerdán a KSH.

A legfontosabb alágazatok közül novemberben az egy évvel korábbihoz képe a járműgyártás 7,4 százalékos, a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártása 5,7 százalékos pluszt ért el. Az élelmiszerek, italok és dohánytermékek termelése ugyanakkor 1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

A múlt év első tizenegy hónapjában az ipari termelés a járvány miatti leállások következtében 7 százalékkal esett vissza. Az ipari eladások közel kétharmadát adó külpiaci értékesítések volumene 6,6 százalékkal, a belföldi forgalom 5,5 százalékkal esett vissza.

Az is kiderül a KSH-jelentésből, hogy az ágazat jövőbeni teljesítményét meghatározó rendelésállomány pluszban van. A feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene viszont 10 százalékkal nőtt 2019 novemberéhez képest. Az új belföldi rendelések 7,7, az új exportrendelések 10,4 százalékkal emelkedtek. A teljes rendelésállomány november végén 6,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.