Iparban jók vagyunk

Nőtt az ipari termelés és javult a munkaerő hatékonysága.
NAPI Online, 2007. december 14. péntek, 10:11
Fotó:

Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2007 októberében 8,5 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 5,9 százalékkal nőtt. A termelés volumene az év első tíz hónapjában 8,6 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index októberben 0,9 százalékkal csökkent.

2007 első tíz hónapjában az ipari export 17,1 százalékkal, októberben 19 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az októberi exportértékesítés mintegy kétharmadát a feldolgozóipar két alága adta.

Az ipar január-októberi belföldi értékesítése 1,7 százalékkal, az októberi 5,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Az ipar hazai eladásainak emelkedéséhez elsősorban az energia szektor járul hozzá, mivel a villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás tevékenység belföldi értékesítése az elosztásra átvett (vásárolt) és továbbértékesített villamos energia, gáz, gőz és víz értékét is magában foglalja, így a növekedés egy részét halmozódás okozza. A feldolgozóipar belföldi eladásai októberben 4,8 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

A jelentősebb súlyú ágazatok közül legnagyobb mértékben, 23,7 százalékkal a feldolgozóipari termelés több mint egyhatodát kitevő járműgyártás termelése bővült. A tartós növekedést az alág rendelésmutatói is alátámasztják. A feldolgozóipari termelés háromtizedét adó (legnagyobb súlyú) villamos gép, műszer gyártása 11,7 százalékkal nőtt, amihez elsősorban a híradás-technikai fogyasztási cikkek, valamint a számítógépek iránti kereslet élénkülése járult hozzá. Az előző havinál gyorsabb ütemben, 15 százalékkal emelkedett a kisebb súlyt képviselő gumi-, műanyag termék gyártása, elsősorban az exportértékesítés kedvező alakulásának köszönhetően. Átlag feletti volumenbővülést regisztráltak a nemfém ásványi termék (21,2 százalék), valamint a gép, berendezés gyártásában (11,5 százalék) is.

A feldolgozóipari termelés több mint egytizedét képviselő élelmiszer, ital és dohány gyártása 5,6 százalékkal csökkent, nagyrészt az összes értékesítés közel háromnegyedét adó hazai eladások visszaesése következtében. Hasonlóan az előző hónaphoz, az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 9 százalékkal a textília, textiláru gyártása maradt el az egy évvel korábbitól.
Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első tíz hónapjában (0,9 százalékos létszámcsökkenés mellett) 9,6 százalékkal magasabb volt, mint 2006 azonos időszakában.

HOZZÁSZÓLÁSOK