Eszerint 2020 júliusában az ipari termelés volumene 8,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A visszaesés mértéke 28,8 százalékponttal kisebb volt az áprilisi mélyponthoz képest.

A munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 7,7 százalékkal csökkent. A koronavírus-járvány miatt megváltozott gazdasági folyamatok hatása még ebben az időszakban is érezhető volt - írták a statisztikusok.

Az év/év alapon számolt havi mínusz az április mélypont (-36,8 százalék) óta fokozatosan csökken, a május ugyanis 27,7 százalékos, a június pedig 12,2 százalékos mínuszt hozott.

A friss adatok alapján a feldolgozóipari alágak többségében csökkent a termelés volumene. Jelentős visszaesés volt a legnagyobb súlyú járműgyártásban, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása emelkedett. Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kismértékben csökkent.

Így az ipari termelés 2020. első hét hónapjában 12,1 százalékkal kisebb volt, mint az előző év azonos időszakában - ez praktikusan azt jelenti, hogy ágazat teljesítményének nyolcada eltűnt.

A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás júliusban, az előző hónaphoz viszonyítva 7,2, áprilishoz képest pedig 46 százalékkal nőtt.

A KSH júliusra vonatkozó második becslését szeptember 11-én teszi közzé.