Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 3,8 százalékkal emelkedett. Így 2018. január-augusztusban az előző év azonos időszakához képest az ipari termelés 3,6 százalékkal emelkedett.

Az ipari export volumene 1,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A feldolgozóipari exportértékesítés 31 százalékát adó járműgyártás kivitele 13,2 százalékkal visszaesett, azonban a feldolgozóipari export 17 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 9,2 százalékkal nőtt.

Az ipar belföldi értékesítése 7,4, ezen belül a feldolgozóiparé 8,2 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos hónapjához képest - közölte a KSH.

A feldolgozóipari termelés negyedét képviselő járműgyártás kibocsátása 6,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A közúti járműalkatrész gyártásának volumene 0,9, a közúti gépjármű gyártásáé 13,1 százalékkal csökkent. A járműipar alacsony teljesítményszintje új rendelésmutatóiban is tükröződik.

A feldolgozóipari termelés mintegy 13 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 11,5%-kal emelkedett. A két legjelentősebb alágazat közül a híradástechnikai berendezés gyártása kiugróan, 72 százalékkal bővült, ugyanakkor az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 6,2 százalékkal visszaesett.

Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 3,8 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva, mind a hazai, mind a külpiaci eladások bővülésének köszönhetően.

Lassult a termelés növekedése a közepes súlyú alágakban: a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 9,8, míg a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 1,1 százalékkal emelkedett az egy évvel ezelőttihez viszonyítva.

Az előző havi növekedéssel szemben a gyógyszergyártás 7,8 százalékkal csökkent, elsősorban a kivitel kedvezőtlen alakulása miatt.

Idei eddigi legrosszabb teljesítményét nyújtotta a legkisebb súlyú textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártása is: a kibocsátás 11,8 százalékkal kisebb volt, mint egy évvel ezelőtt.

Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében augusztusban - 2,8 százalékos létszámnövekedés mellett - 1,2 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól.

A KSH által megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 1,3 százalékkal kisebb volt a 2017. augusztusinál. Az új belföldi rendelések 8,4, az új exportrendelések 0,1 százalékkal csökkentek. Így aAz összes rendelésállomány augusztus végén 2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A kép forrása: Audi Hungaria Zrt.