Az áremelkedés ütemét a munkabérek növekedése, a forint árfolyamváltozása és a kőolaj világpiaci árának alakulása befolyásolta a KSH szerint.

A belföldi értékesítésben az energiatermelő szektor termelői árai több mint fél éve jelentősen felülmúlták a feldolgozóipar áremelkedésének mértékét, májusban viszont már csak 0,1 százalékponttal nagyobb ütemben, 5,3 százalékkal emelkedtek, míg egy hónappal korábban 2,6 százalékpont volt a különbség. Az élelmiszeriparban tovább gyorsult az áremelkedés üteme, egy hónap alatt 0,8 százalékkal emelkedtek májusban és 6,1 százalékkal voltak magasabban az árak az egy évvel korábbinál, az áprilisi 5,5 százalék után. A számítástechnikai termékek termelői ára 4,3, a járműipariaké 3,2 százalékkal nőtt, lassabban az előző havi 6,7, illetve 4,0 százalékos ütemnél - idézi az adatokat az MTI.

A forintban számolt exportárak 1,4 százalékos emelkedésével szemben a forint árfolyama az euróval szemben 2,7 százalékkal (8,56 forinttal), a dollárral szemben 9,42 százalékkal (22,96 forinttal) gyengült.

A járműipar exportárai 0,1 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbiaktól, a számítástechnikai termékeké viszont 2,6 százalékkal nőtt. Az élelmiszerek exportára 3,8 százalékkal emelkedett.