Ipari és útépítések húzták föl az építőipart

Augusztusban 14,6 százalékkal emelkedett az építőipari termelés az előző év augusztusához, és 4 százalékkal júliushoz képest.
Napi.hu, 2013. október 16. szerda, 09:06
Fotó: Napi.hu

Az építőipar termelése 2013 augusztusában a kiigazítatlan adatok szerint 14,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületek építése 18,3, az egyéb építményeké 10,7 százalékkal volt magasabb a 2012. augusztusinál.

 

forrás: KSH

 

A munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint is 14,6 százalékkal emelkedett a termelés 2012 augusztusához képest. Szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva a termelés 4,0 százalékkal magasabb volt az előző havinál. Az év első nyolc hónapjában 7,5 százalékkal nőtt az építőipar termelése az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Az építményfőcsoportok közül az épületek építése 18,3 százalékkal emelkedett. Az alacsony bázis mellett a növekedés elsősorban ipari épületek építéséből adódott. Az egyéb építmények építése 10,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A növekedés vasút- és útépítési munkáknak köszönhető. Szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építésének teljesítménye az előző havi csökkenés után 6,6 százalékkal, az egyéb építményeké 2,2 százalékkal csökkent a júliusihoz viszonyítva.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése - ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza - augusztusban 28,5 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Az egyéb építmények ágazat termelése szintén emelkedett, 29,9 százalékkal. Az építőipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése azonban 1,2 százalékkal elmaradt a 2012. azonos időszakitól.

A 2013 augusztusában kötött új szerződések volumene 47,6 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene 28,0 százalékkal nőtt, egészségügyi, ipari, illetve kisebb mértékben oktatási épületekre kötött szerződéseknek köszönhetően. Az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződések volumene 62,5 százalékkal emelkedett, a növekedés oka a gyorsforgalmi úthálózat építésére kötött néhány nagy értékű szerződés, valamint városfejlesztési munkákra vonatkozó szerződések voltak.

Az építőipari vállalkozások 2013. augusztus végi szerződésállományának volumene 24,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 5,9 százalékkal az egyéb építményeké 32,4 százalékkal magasabb volt, mint 2012 augusztusában.

HOZZÁSZÓLÁSOK