A múlt hét közepén a járőrök ellenőriztek egy magyar honosságú, Nissan típusú személygépkocsit, ami korábban egy fülesdi ház udvaráról hajtott el. Az ellenőrzést követően a gépjárműből 1000 karton, adózás alól elvont cigaretta került elő. Az eljárást később kiterjesztették a magánházra is, amelynek az udvarán parkoló személygépkocsikból még 151 karton cigaretta került elő.

Mivel újabb információk merültek fel illegális cigaretta birtoklására és árusítására, a bűnügyi szolgálattal közösen újabb ellenőrzéseket és házkutatásokat hajtottak végre az érintett településen, cigarettakereső kutya alkalmazásával.

Az épületben kialakított és jól álcázott, fal mögötti rejtekhelyéről 18 500 doboz Jin Ling márkájú, illetve 13 985 doboz Chesterfield márkájú ukrán zárjeggyel ellátott cigaretta került elő. A polcokkal álcázott fal mögül így összesen 32 485 doboz adózás alól elvont cigaretta került elő.

A házkutatások során megtaláltak és lefoglaltak további 7 darab Mitsubishi L300 típusú tehergépjárművet, amelyeknek külső és belső részeit speciálisan a cigarettát tartalmazó úgynevezett "mesterkartonok" szállítására alakították át. Az egyik magánházból, közel 240 darab Winchester Magnum éles lőszer is előkerült.

A NAV Észak-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága a 32 185 doboz, közel 32 millió forint értékű cigarettát és a szállításhoz használt gépjárműveket, lőszereket lefoglalta. A magyar állampolgárok ellen pedig jövedéki orgazdaság bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indított, továbbá visszaélés lőfegyverrel, vagy lőszerrel bűntett elkövetése miatt feljelentést tett a megyei rendőr-főkapitányság illetékes szerveihez.