Kiderült, mit gondolnak a magyarok a második hullámról

Nő a fegyelem a lakosság körében, hordják az emberek a maszkot, igyekeznek betartani a szabályokat egy felmérés szerint, miközben már nem pusztán a vakcina elérhetőségétől várják a legtöbben a megoldást. Nálunk a lakosság szerint a gazdaság megóvása is legalább olyan fontos, mint az egészség.
Rácz Gergő, 2021. január 5. kedd, 12:30
Fotó: Napi.hu / Szabó Zsuzsanna

Decemberben a lakosság egyértelműen állást foglalt, miszerint a gazdasági szempontok kiemeltek a vírus elleni védekezésben, míg januárban az derült ki, hogy az emberek saját bevallásuk szerint szigorúan betartják a szabályokat - áll az Ipsos legújabb felmérésében.

A közvélemény-kutató havi rendszerességgel elvégzett kutatás tavalyi záró kérdése a gazdasági szempontok védekezésben való érvényesítésére vonatkozott.

Az egyes lakossági szegmensek korosztálytól, iskolai végzettségtől, anyagi helyzettől függetlenül nagy egyetértésben nyilatkoztak úgy, hogy a gazdaság megmentése legalább annyira fontos cél, mint az egészség védelme (átlagosan 85 százalék szemben a 13 százalék ellenzővel). Bár vidék és főváros összehasonlításban nagyobb eltérés látható, a budapestiek döntő többsége, 79 százalék is egyetért vagy inkább egyetértett a fenti állítással.

Betartjuk a korlátozásokat

A januári kutatási eredmények szerint a vírus második hullámát és a kormányzati intézkedéseket a lakosság változatlanul komolyan veszi.

Szinte nincs már olyan magyar lakos, aki ne ismerne közelről vagy legalább látásból koronavírus által fertőzött, akár súlyosan megbetegedett személyt.

A lakosság az ünnepek alatt is igyekezte kerülni a családi, baráti találkozókat, és a gyermekeket is távol tartani minden személyes érintkezéstől. Ezzel összefüggésben tovább gyengült és negatív rekord közeli szintet mutat a rendezvényen való részvételi- és az utazási hajlandóság.


Ipsos

A maszk fontos, a vakcina kevésbé

Magyarországon jelenleg 95 százalékos a maszkviselés aránya, melyhez hasonló magas érték nem volt mérhető a Covid-19 vírus tavaszi megjelenése óta. Az országos átlagot is meghaladó szint a fővárosi lakosok 98 százaléka, valamint a legidősebb, 60 év feletti korosztály körében mutatható ki 97 százalékkal.

A nők továbbra is nagyobb óvatosságot mutatnak a védekezésnél, mint a férfiak, kivéve a tömegközlekedési eszközök használatát. Nemtől függetlenül 48 százalék nyilatkozott úgy, hogy kerüli ezt a közlekedési módot, melynél ugyanakkor az év első felében jóval magasabb értékeket mért az Ipsos.

Fél évvel korábban még a vakcina megérkezésétől várta a lakosság legnagyobb hányada a járvány lezárását a júniusi 26 százalékkal, míg jelenleg a kormány, illetve a járványügyi hatóság hivatalos bejelentését is fontosabbnak vélik a kérdésben a magyarok, mint a védőoltás puszta elérhetőségét.

Mitől teszi leginkább függővé, hogy enyhítsen a járvány ellen bevezetett szokásain vagy visszatérjen a régi szokásaihoz?
Ipsos

A 9 százaléknyi "egyéb" kategóriájú válaszok között többségben vannak a fertőzöttek és elhunytak napi számának, valamint a személyes környezetben tapasztalt megbetegedési vagy halálesetek előfordulásának drasztikus csökkenésére vonatkozó utalások.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tretyakov, 2021.01.05 16:22

1. nyájimmunitás= átoltottság+ a fertözésen való átesés, ennyire egyszerü.
2. Ne hajtogassa már minden okostojás, hogy a lazítások! nem is lett volna szükség egyáltalán ilyen járványstratégiára.
Pofonegyszerü: rizikó-csoportok védelme/ öregotthon, kórház/ -ez az állam felelössége.
krónikus betegek otthon- a család dolga, és nem a társadalom kollektiv felelössége, bocsánatot kérek! És ami a legnagyobb bün és hiba, a gyerekek vegzálása, az iskolák bezárása, ezt sohasem fogják tudni helyrehozni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2021.01.05 15:13

Talán arról is beszélni kellene, miért ilyen súlyos a második hullám? Szerintem azért, mert az első hullám lecsengése utáni hurráoptimizmus arra sarkallta a kormányt, hogy nyáron teljesen elengedje a gyeplőt...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bobby11, 2021.01.05 12:35

Azt kérdezzétek már meg tőlük, hogy meddig akarnak még korlátozások között élni?
És hogy milyen alternatívát tudnak a vakcina helyett?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html