Fogytán a vízkészlet Iránban

Az elmúlt 30 év legsúlyosabb aszálya van Iránban, ezt az ENSZ élelmezésügyi és mezőgazdasági szervezete tette közzé. Az ország középső területein egész egyszerűen lehetetlen gazdálkodni. Ahol korábban zöld termőföldek voltak, ott most homokviharok vannak. A szél nehézfémekkel teli port visz mindenfelé - írta a Euronews.
Domokos László, 2018. július 20. péntek, 15:41
Fotó: MTI/EPA

A gazdák a kormányzatot teszik felelősség, amiért nem tesz semmit az aszály ellen és azért is, mert szerintük a meggondolatlanul engedélyezett ipari fejlesztések miatt és kontroll nélküli víz-kitermelés miatt elfogyott a víz a földekből - számolt be a portál.

Gazdák egy kisebb csoportja rendszeresen szervez tüntetéseket is, legutóbb annyira elfajult a helyzet, hogy a rendőrség mustármaggal lőtte a demonstrálókat.

Az Iszfaháni Egyetem professzora szerint az elmúlt 10 évben lényegesen több vizet termeltek ki, mint amennyit szabad lett volna, ezért a stratégiai vízkészlet lecsökkent, aminek az lett az eredménye, hogy vizes élőhelyek, tavak és folyók tűntek el.

Iszfahán híres hídja, a 33 árkádjáról híres Si-o-seh Pol most egy kiszáradt folyómeder felett ível át. Az 1599-ben épült egykori turistalátványosság pillérjei még soha nem álltak száraz földön.

Fotó forrása: MTI/EPA/Hotli Simanjutak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2018.07.20 16:27

irána valódi békés célu atomenergiával, a gázkincseivel már rég a tengervíz édesvízre váltásával és a szaporodás normalizálásával és nem a fegyverkezéssel kellene foglalkozzon, mert így szíria lesz belőle is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html