Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bánki Erik fideszes képviselő szerint elsősorban a lakosság érdeke az energetikai hivatalról szóló törvény módosítása. Felidézett olyan eseteket, amikor százezres nagyságrendű ügyfélkörrel szemben követtek el egyszerre szabálytalanságokat a szolgáltatók. Bánki szerint a külföldi multinacionális vállalatoknak "semmi se szent", extraprofitjuk érdekében elmulasztják a fogyasztók megfelelő tájékoztatását vagy figyelmen kívül hagyják a rezsicsökkentés előírásait. A magyar családok érdekei csak egy erős hivatallal védhetők, és a közérdekű igényérvényesítés intézménye által a jelenleginél szélesebb körben állhat ki a fogyasztók védelmében a hatóság - váli a politikus.

Fontos elemnek nevezte a bérezési rendszer pontosítását, a foglalkoztatási kérdések szabályozását. A dolgozók tisztességes, az energetikai szektorban is elfogadható javadalmazásban részesülnek majd. A fideszes képviselő ismertette azt is, hogy a bírságbevételeknek mindössze 30 százalékát kell a jövőben a büdzsébe befizetnie a hivatalnak a jelenlegi 40 százalékkal szemben, a többletforrás pedig a családok felvilágosítására, az ügyintézés hatékonyabbá tételére fordítható.

LMP: nem a bérplafont és a szakmai követelményeket kell eltörölni

Schmuck Erzsébet (LMP) bejelentette, hogy a törvénymódosítással szemben kritikusak, a hivatallal szemben pedig bizalmatlanok. Már a MEKH létrehozását sem pártolták, mert nem értettek egyet azzal, hogy a kormány egy nagy szakmai szervezetben hozza össze különböző területek felügyeletét. A példátlan hatalmú hivatal nem tudta megakadályozni, hogy az energia- és a közszolgáltatási szektor egyre nagyobb hányada váljon "kormányközeli oligarchák monopóliumává" - mondta a vezérszónok. A jogszabálynak papíron van egy fogyasztóvédelmi lába is, de a gyakorlatban azt látták, hogy ezeket az előírásokat általában a kormányhoz közelállók helyzetbe hozására használják fel.

A képviselő azt mondta, súlyos kifogásaik vannak a bérezési szabályokkal is. A MEKH dolgozói ezentúl jelenlegi jövedelmük többszöröséhez juthatnak anélkül, hogy ezért cserébe kiugróan jó szakmai teljesítményt kelljen nyújtaniuk - bírálta a változtatást Schmuck Erzsébet. Nem a bérplafont és a szakmai követelményeket kell eltörölni, hanem elő kell írni olyan kritériumokat, amelyek megakadályozzák, hogy valaki egy állami hatóságtól egy cég vezetésébe kerüljön át - mondta, és jelezte: az LMP nem támogatja a javaslatot.

MSZP: irritálóan magas béreket kaphatnak a MEKH vezetői

Varga László (MSZP) arról beszélt, hogy a javaslat nagyobb szabadságot, több függetlenséget és több pénzt biztosít a hivatalnak. Ennek része, hogy a MEKH-nek a jelenleginél kevesebbet kell befizetnie a központi költségvetésbe a hozzá befolyó pénzekből, ráadásul ezeket a forrásokat a korábbiaknál kötetlenebbül használhatja fel - emelte ki. Ez viszont lehetőséget ad az átlagemberek számára "irritáló" bérek kifizetésére, a hivatal vezetőjének és helyettesének illetménye kiugróan magas. A képviselő a közérdekű igényérvényesítésre áttérve azt mondta, remélik, hogy a MEKH a jövőben hatékonyabban dolgozik mint eddig.
A javaslatnak vannak előremutató részei, de olyanok is, például a bérezés, amelyek zavarhatják a lakosságot - mondta a politikus.

Jobbik: még sok a tennivaló a fogyasztók védelmében

Kepli Lajos (Jobbik) úgy ítélte meg, hogy az előterjesztés tartalmaz támogatható elemeket, a szolgáltatók visszaélései ellen ugyanis hatékonyan kell fellépni. Ezek közül kiemelte például a túlszámlázásokat, amelyek ellen az egyének nehezen védekezhetnek. Hangot adott ugyanakkor azon félelmének is, hogy a hivatal visszaél a közérdekű igényérvényesítés alkalmazhatóságával, azzal nem kizárólag a fogyasztók érdekében él majd vele.

Szinén kétséget ébreszt a Jobbikban az illetményalap szabad megállapítása - folytatta a képviselő, és kitért azon félelmére, hogy milliós fizetéseket határoznak majd meg az intézménynél. Elismerte ugyan, hogy ezen a területen a versenyszférában igen magasak a bérek, szerinte azonban mérlegelni kell majd, hogy a hivatali dolgozók juttatása arányban áll-e más hivatalok béreivel. A bevételek növekvő mértékével kapcsolatban is el kell kerülni a visszaéléseket. Összességében megállapította, még sok a tennivaló annak érdekében, hogy a hivatal megfelelően láthassa el a fogyasztók védelmét.

KDNP: előremutató az indítvány

Aradszki András (KDNP) azt mondta, hogy a MEKH egyszerre tudja védeni az ügyfelek érdekeit és szolgálni a nemzetstratégiai célokat. A hivatal a magyar gazdaság stratégiai területeit szabályozza és ellenőrzi - emelte ki a vezérszónok.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal függetlenségének megerősítését, a fogyasztóvédelmi munkájának hatékonyabbá tételét is szolgálja a hivatal tevékenységét szabályozó törvény módosítása - ismertette az előterjesztést Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára az MTI szerint. A fogyasztókat érintő polgárjogi igények hatékonyabb érvényesítését szolgálhatja a közérdekű igényérvényesítés intézménye, amely lehetővé tenné, hogy a hivatal a szolgáltató jogsértése esetén közérdekből is pert indíthasson. A javaslat érinti a hivatal bevételeinek felhasználását, valamint a bérezés kérdését is. Az intézmény jogot kap arra, hogy belső szabályt alkosson a bérezéssel, a toborzási politikával vagy a továbbképzésekkel kapcsolatban. A megfelelő szakmai munka feltétele, hogy a hivatal által felügyelt társaságok béreinél ne legyen lényegesen alacsonyabb a hatóság juttatásainál - mondta az államtitkár.

A kép forrása: Shutterstock.