Szeptember 1-je és 28-a között összesen 190 esetben volt szükség iskolaőrök intézkedésére - árulta el a Népszavának az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). Elsősorban "bűnmegelőzési célú figyelemfelhívások" történtek. Testi kényszer alkalmazására két alkalommal került sor, egyéb kényszerítő eszköz alkalmazására eddig nem volt szükség.

A testi kényszert igénylő intézkedések a tanév első két hetében voltak: dulakodó diákokat kellett szétválasztani. A gumibottal, bilinccsel, gázspray-vel felszerelt iskolaőrök elsődleges feladata az iskolai agresszió visszaszorítása, a tanárok és a diákok védelme. A hivatalos adat szerint szeptember 1-jén  423 helyen léptek szolgálatba.

Bár az egyenruhások iskolai jelenléte ellen szakmai és érdekvédelmi szervezetek is tiltakoztak, a Pedagógusok Szakszervezetéhez érkezett visszajelzések szerint több helyen pozitív volt az iskolaőrök fogadása. Számos intézményben például a hiányzó portás feladatait látják el, de a járvány miatt elrendelt járványügyi szabályok betartását is ellenőrzik.