Túl nehéz a gyerekek iskolatáskája - mit javasol a gerincsebész?

Csökkenteni kellene az iskolatáskák súlyát - mondta Lazáry Áron, a Semmelweis Egyetem gerincgyógyászati tanszéki csoportjának vezetője, gerincsebész főorvos a köztévében.
Csernátony Csaba, 2020. augusztus 23. vasárnap, 10:34
Fotó: Napi.hu

A szakember szerint a szülők többsége most már tudatosan vásárol olyan táskát, ami kétpántos, így szimmetrikusan terheli a törzset, esetleg van benne olyan deréktámasz, ami segít abban, hogy ergonomikusan feküdjön fel a hátra. Ugyanakkor a gyerekek tizede aszimetrikus táskát hord.

Lazáry szerint a kétpántosnál is figyelni kell, hogy a pántok hossza egyforma legyen, azok egyformán terheljék a törzset. A sebész szerint figyelni kell arra, hogy az iskolatáska súlya az alsósoknál sokszor meghaladja a gyermek testsúlyának 20 százalékát. Ezt véleménye szerint csökkenteni kellene, saját súlya 10 százalékánál többet senkinek sem kellene cipelnie, ami egy kisiskolásnál 2-3 kilót jelent - idézi az MTI a szakembert.

Lazáry Áron egy európai szaklapban két évvel ezelőtt publikált, ezer magyar iskolás bevonásával készített felmérésükre hivatkozva azt is elmondta: a gyerekek több mint 12 százalékának volt már több napig tartó gerincfájdalma. Hozzátette: 7-12 éves kor közt a fiatalok 25-30 százaléka számolt be arról, hogy fájt már a dereka, háta vagy nyaka. Magyarországon a gerincgyógyászati társaság a kilencvenes évek elejére kifejlesztett egy iskolai gerincegészség-védő programot, ami a testnevelésórába beilleszthető, viszonylag egyszerűen elsajátítható 5-10 perces gerincspecifikus gyakorlatsor.

Azt pedig, hogy Magyarországon már heti öt testnevelés óra van a tanrendben, komoly egészségvédő eszköznek nevezte. Az orvos közölte, hogy a gerinc az egész élet során fejleszthető, aki hetente két-három alkalommal sportol vagy tornázik, pár hét után érezheti a jótékony hatást.

HOZZÁSZÓLÁSOK