A kormányrendeletet régóta várták, hiszen egy törvény már elvette a beiskolázási korra vonatkozó döntés jogát a gyereket ismerő szülőktől és óvónőktől, óvodavezetőktől - olvasható a portálon.

Az új rendelet szerint a gyerek lakhelye szerint illetékes járási szakértő bizottságot kell megkérdezni, sajátos nevelési igény esetén pedig a hasonló megyei testületet. A bizottságnak a szülői kérelem beérkezése után öt napon belül időpontot kell adnia a vizsgálatra, és azt a kérelem beérkezésétől 15 napon belül el kell végezni.

Ha a szülő a szakértői vizsgálat időpontjában önhibájából nem jelenik meg, új időpontot nem kap, a hivatal a gyerek megvizsgálása nélkül dönt. Ha önhibáján kívül nem jelenik meg, még egy időpontot kap öt napon belül. Arról nem szól a rendelet, hogy ki és hogyan állapítja meg, önhibájából maradt-e távol a szülő és a gyerek, illetve hogy erről milyen igazolást fogadnak el.

A bizottság szakértői véleményét a hivatal eljárásának megindításától számított 30 napon belül kell megküldeni a hivatalnak. Arra nem szerepel határidő a szövegben, hogy az Oktatási Hivatalnak mikor kell döntenie a gyerek sorsáról, vagyis arról, köteles-e iskolába menni abban az évben, amelyben augusztus 31-éig a hatodik életévét betölti.