Szigor az iskolában: meghökkentő hírek érkeztek

Már az előszűrőn kiesett az iskolaőrségre jelentkezők többsége, a gyorstalpalón pedig még többen lemorzsolódnak - számolt be a Népszava.
Domokos László, 2020. augusztus 5. szerda, 11:46
Fotó: Shutterstock

Július végéig összesen 1409 fő adta be jelentkezését a rendőrség által meghirdetett iskolaőri pályázatra, az egészségügyi, pszichológiai és erőnléti vizsgálatok után pedig augusztus 3-án csupán 497 fő kezdte meg a képzést - tudta meg  az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK) a napilap.

A pályázók kétharmada tehát már a tanfolyam előtti szűrőn fennakadt és várható, hogy az egy hónapos, de kifejezetten sűrű gyorstalpalón még többen lemorzsolódnak majd. A résztvevőknek 40 órás pedagógiai-pszichológiai, 24 órás bűnmegelőzési és konfliktuskezelési, 56 órás rendvédelmi és gyakorlati tanfolyamon kell részt venniük. A modulok mindegyike vizsgával zárul.

Az ORFK szerint a csaknem ötszázas állományból 422 főt intézményi szolgálatra, 75 személyt pedig helyettesítésre osztanának be. A rendőrség szerint országszerte 478 iskolába kellene őrt küldeni.

Így továbbra sem zárható ki, hogy a rendőrség a hivatásos állományból átvezényelt munkatársakkal "töltené fel a lyukakat". A Népszava információi szerint a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) már több olyan panaszt, aggódó megkeresést kapott, hogy a rendőröket akár paranccsal is átvezényelhetik az iskolákba.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bene Tleilax, 2020.08.05 12:53

Akkor válik majd érdekessé a dolog, ha az önkén(t/y)vezényeltek egy részéről is kiderül, hogy alkalmatlan. Akkor maradhat tendőr azért? Vagy nekik vizsgafelmentésük lesz?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html