Ismét bebizonyosodott: sok csalásra adnak lehetőséget az állami pénzek

A Somogy Megyei Főügyészség vádemelését követően a Kaposvári Törvényszék – 21 tárgyalási nap után - bűnösnek mondta ki különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettében azt a két hitelközvetítő céget működtető vádlottat és 13 társukat, köztük egy ingatlanforgalmi szakértőt, akik anélkül vettek fel kisvállalkozások számára kiírt pályázaton igényelhető hiteleket, hogy azokat vissza akarták volna fizetni.
Dzindzisz Sztefan, 2018. október 16. kedd, 08:29
Fotó: Reuters

A Somogy Megyei Vállalkozói Központ Közalapítvány államilag kamattámogatott hitelek folyósítására írt ki pályázatot mikro, kis és közepes vállalkozások számára. A vádlottak az ismeretségi körükben lévő vállalkozókat rábírtak arra, hogy a hitelösszegek csalárd megszerzése érdekében nyújtsanak be pályázatot olyan eszközök beszerzésére, amivel már eleve rendelkeztek a cégek, vagy a fiktív gépvásárlások megtörténtét az általuk beszerzett hamis számlákkal igazolják. Volt olyan vállalkozás is, amit kifejezetten a bűncselekmény elkövetésére hoztak létre.

A pályázat benyújtásának feltétele volt ingatlan fedezet megléte, ezért az I. és a II. rendű vádlottak az ügyletbe bevonták az értékbecslőként dolgozó III. rendű vádlottat is, aki a vállalkozások ingatlanait jelentősen túlértékelte.

A vállalkozó vádlottak a megítélt hiteleket nem törlesztették, hanem a folyósított összegen az I. és II. rendű vádlottakkal megosztoztak. A vádlottak ezzel a módszerrel összesen 191 millió forint vagyoni hátrányt okoztak.

A Kaposvári Törvényszék az I. és II. rendű vádlottakat - akik egészen a bírósági szakig előzetes letartóztatásban voltak - egyaránt 4 év végrehajtandó börtönbüntetésre, 1 millió, illetve 800 ezer forint pénzbüntetésre, valamint 7 év közügyektől eltiltásra ítélte, míg a III. rendű vádlottal szemben 1 év felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki és 2 évre eltiltotta az ingatlanforgalmi szakértői foglalkozás gyakorlásától. A vállalkozóként tevékenykedő vádlottakat felfüggesztett szabadságvesztésre, illetve pénzbüntetésre ítélte a bíróság, továbbá a vádlottak többségével szemben nagyobb összegű vagyonelkobzást is elrendelt.

Az ítélet a kölcsönösen bejelentett fellebbezések miatt nem emelkedett jogerőre, az ügyészség a I., II., III. és XV. rendű vádlottak terhére fellebbezett a büntetésük súlyosítása végett.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK