Michel Barnier Twitter-üzenetében arról számolt be, csapata egyik tagjának fertőzöttsége miatt a brit tárgyalóküldöttség vezetőjével, David Frosttal közösen úgy döntött, ideiglenesen felfüggesztik a legfelsőbb szintű megbeszéléseket. A tárgyalások alacsonyabb szinten, az iránymutatások teljes tiszteletben tartásával folytatódnak - közölte.

David Frost üzenetében hangsúlyozta, a tárgyalódelegációk tagjainak egészsége az első, egyúttal köszönetet mondott az Európai Bizottság azonnali segítségnyújtásáért és támogatásáért. Az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről hétfőtől folytak a tárgyalások Brüsszelben az előző heti londoni megbeszéléseket követően.

Barnier a londoni tárgyalások után "nagyon súlyosnak" nevezte a fennmaradt nézetkülönbségeket, főleg az egyenlő versenyfeltételek és a halászat szabályozásának ügyében. Burkoltan utalt arra is, nem biztos a megállapodás elérése Londonnal, és közölte: az EU "minden forgatókönyvre felkészült".

Frost a Twitteren közzétett bejegyzésében közölte, hogy van ugyan előrelépés, de bizonyos központi jelentőségű ügyekben változatlanul "erősen széttartanak a nézetek".

Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. Távozásának napján 11 hónapos, vagyis december 31-ig tartó átmeneti időszak kezdődött azzal a céllal, hogy legyen idő a megállapodásra a majdani kétoldalú kapcsolatrendszer feltételeiről.