Ismét bajban a négyes metró - eltűnt 56 milliárd forint

Az Európai Bizottság a közelmúltban megvizsgált ötven közbeszerzési eljárásból tizenegyet szabálytalannak talált, így a vártnál 56 milliárddal kevesebbet, mintegy 181 milliárd forintnyi uniós támogatást állapított meg a négyes metró építésére.
NAPI, 2009. augusztus 27. csütörtök, 16:42

Szalóki Flórián, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) Közlekedési Irányító Hatóságának vezetője elmondta: a brüsszeli döntést hivatalosan ugyan csak néhány hét múlva jelentik be, de a tárgyalások már lezárultak, így pontosan lehet tudni az odaítélt támogatás összegét.

Az unió egyelőre a metróépítés első szakaszára ítélt meg támogatást, a második és harmadik szakasz előkészítése várhatóan a 2014-ben induló programozási időszakba fog átnyúlni. Abban az esetben, ha ekkorra a főváros megfelelő műszaki tartalmú és optimalizált költségű projektet készít elő, akkor az NFÜ partner abban, hogy európai uniós forrásokat keressenek a megvalósításhoz- tette hozzá.

A 181 milliárd forintnyi összeget a tárgyalások idején 248 forint/euró árfolyamon számolták, és euróban határozták meg. A kifizetések azonban forintban jelentkeznek, és a kifizetéskori árfolyamon átszámolt forintösszeget kapják meg az építők


HOZZÁSZÓLÁSOK