Ismét célkeresztben Magyarország

A jövő héten vizsgálja a magyar adósosztályzatot a Standard & Poor's, amely egyébként a három nagy hitelminősítő közül a leggyengébb besorolást tartja érvényben hazánkra.
MTI-Eco, 2014. szeptember 14. vasárnap, 16:38
Fotó: Napi.hu

A jövő héten végrehajtja a magyar államadós-kockázati osztályzat soros felülvizsgálatát a Standard & Poor's, bár az nem feltétlenül bizonyos, hogy ennek az adósosztályzat vagy az osztályzati kilátás módosulásában megmutatkozó konkrét eredménye lesz. A nemzetközi hitelminősítő az európai uniós előírásoknak megfelelően - a többi hitelminősítőhöz hasonlóan - előre összeállította a szuverén adósbesorolások áttekintésének idei menetrendjét. Az S&P listáján a magyar szuverén osztályzat következő felülvizsgálata szeptember 19-én, pénteken esedékes.

A pénzügyi válság után életbe léptetett EU-szabályozás alapján - hacsak azonnali minősítési lépést igénylő rendkívüli fejlemény nem történik - a hitelminősítők az általuk előre meghatározott időpontban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket európai uniós államadósok esetében. A kialakult gyakorlatnak megfelelően ezt általában péntekenként teszik, vagy hajnalban, az európai piaci nyitások előtt, vagy éjszaka, a londoni és a New York-i piaci zárások után.

A Standard & Poor's korábban rendszerint a hajnali időpontban jelentette be, hogy az aznapra jelzett esedékes felülvizsgálatok milyen eredménnyel jártak, ám az utóbbi időszakban áttért a péntek éjjeli bejelentésekre, összhangba hozva az időpontot a másik két nagy hitelminősítő, a Moody's Investors Servide és a Fitch Ratings gyakorlatával.

A kijelölt felülvizsgálati dátum mindazonáltal nem jelenti azt, hogy az adott hitelminősítő a menetrendben meghatározott napon mindenképpen bejelent valamely minősítési lépést az érintett szuverén adósok esetében. Az időpont előzetes meghatározása csak a potenciális hitelminősítési döntések dátumát mutatja, de nem kötelezi a hitelminősítőket arra, hogy az adott napon tényleges osztályzat- vagy kilátás-módosítási lépéseket jelentsenek be.

A Moody's listáján például a magyar szuverén adósosztályzati felülvizsgálat július 4-én lett volna esedékes, ám akkor a cég csak annyit jelentett be Londonban, hogy nem frissítette az arra a napra összeállított lista szereplőinek adósminőségi értékelését, így Magyarországét sem. A cég aznapra összeállított listáján Magyarország mellett szerepelt még Belgium, Hollandia, valamint több német és osztrák tartomány, de a Moody's ezeknek a besorolásaira, illetve osztályzati kilátásaira sem jelentett be akkor felülvizsgálati lépést. A Moody's legközelebb november 7-én vizsgálja a magyar adósosztályzatokat.

Ez az utolsó időpont idén

A Standard & Poor's menetrendjében az idei évre a szeptember 19-ére kitűzött értékelés után már nem szerepel több dátum Magyarország adósosztályzatának felülvizsgálatára. Az S&P március 28-án hajtotta végre idei előző magyar felülvizsgálatát; akkor stabilra javította a magyar besorolás kilátását a leminősítés lehetőségére utaló addigi negatívról.

A harmadik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings június 6-án végezte el legutóbbi magyar értékelését; a cég akkor megerősítette Magyarország államadós-osztályzatait stabil kilátással.

Magyarországra a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül jelenleg a Standard & Poor's tartja érvényben a leggyengébb besorolást: ennél a cégnél a hosszú és rövid lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata "BB/B". A hosszú futamidejű magyar osztályzat az S&P listáján a befektetési ajánlású sáv aljától két fokozattal elmarad.

A Moody's hosszú távú magyar szuverén osztályzata ennél egy fokozattal jobb, "Ba1", amely e cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings "BB plusz" hosszú futamú magyar szuverén devizaadós-minősítésével. Ezek az osztályzatok egy fokozattal elmaradnak a befektetésre ajánlott kategória alapszintjétől, a "Baa1/BBB mínusz" besorolástól.

Magyarország államadós-osztályzatainak kilátása a három cég közül azonban kettőnél már stabil; a Standard & Poor's március vége, a Fitch 2012 decembere óta stabil kilátást tart érvényben a magyar besorolásokra. A Moody's magyar adósosztályzatának kilátása továbbra is negatív.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2014.09.15 13:51

@rigolya:
Ez ügyben nem megyek bele vitába! Csak annyit, a logika is egyénhez kötött annyiféle ahány ember!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2014.09.15 12:27

@foldnyuzo: " Semmilyen kifosztás nincsen, éppen most dolgoznak azon, hogy a bankoktól 1000 milliárdot dugjanak a lakosság zsebébe, ami fejenként a csecsemőket is beleértve 1 millió ft-ot jelent."

A tranzakciós adó bevezetése után 60%-ra emelkedett a banki költségek árnövekedési indexe.

Ha a nagy hitelemből kisebb hitelem van, melynek fedezete ugyanaz az elértéktelenedett lakás, akkor bizony nem lett nagyobb a vagyonom!

S ez máris röpke 2 logikai hiba érvelésében...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kozmix, 2014.09.15 10:50

@foldnyuzo: ,,Van a grafikonokban ellentmondás, a felsőn a minimálbér emelkedik máig, az alsón meg csökken."

1: A minimálbér emelkedését csak a felső grafikon ábrázolja, az alsó grafikon a bruttó 100.000.FT nem a minimálbért tükrözi, mivel a minimálbér nem érte el ezt a határt egy jó ideig azaz 2013.-ig, és akkor is csak azért, hogy növekedhessenek a járulékok terhei!!!

2: Az Euro akkoriban ,,csak" a válság hatására emelkedett 300 fölé átmenetileg, ugyan úgy, mint mostanság az infláció, amit valljuk be mesterségesen kreálnak, és túl sokáig nem fenntartható!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homerosz, 2014.09.15 10:37

@foldnyuzo:

a szektás mocskoknak kiadta a szektaközpont, hogy éltesség az elértéktelenedő forintot, mert az milyen jót tesz az exportnak.

én meg rávilágítok arra, hogy az egyetlen érdemi "exporttermék" a magyar munkaerő, amit az elértéktelenedő forint olcsóvá tesz. ez pedig nem más, mint a magyar családok jövedelme, ez lesz egyre értéktelenebb.

na, ez a szektás férgeknek nem tetszik. na nem a magyar családok elértéktelenedő jövedelme, azzal semmi bajuk. az nem tetszik nekik, hogy erre valaki rávilágít... a szektás férgek már csak ilyenek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2014.09.15 10:34

@kozmix:
A jövedelmek dolgában mindig vitám van Orbán kritikusaival.
Ha mellé tudod tenni az inflációs grafikont is akkor lesz tisztább a kép. 2004-ben 243-248 Ft volt az Euro, a ciklus végén még 300 ft felett is volt. Ha jól emlékszem az általad említett szoc-lib időszakban a bérnövekményeket egyszerűen elinflálták. Ezt a kifejezést akkor hallottam olvastam közgazdászoktól. Gyurcsány meg azt mondta, most egy kicsit visszaveszünk, így szó szerint.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html